«Ψαλίδι» στο μισό ή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση: Όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπό προϋποθέσεις η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Αν και η ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου αυτά να αντεπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια συνιστά σαφή προτεραιότητα, ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου βρίσκεται και η μόνιμη μείωση ή και κατάργηση φόρων.   

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το τέλος επιτηδεύματος συνιστά ουσιαστικά «χαράτσι» που επιβλήθηκε την εποχή των Μνημονίων σε όλους ανεξαιρέτως, με την υποχρέωση καταβολής του να ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές.

Οι προϋποθέσεις για την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να ανασταλεί μόνον για φέτος η εξόφλησή του με φόντο την ενεργειακή ακρίβεια που ανεβάζει τα λειτουργικά κόστη: Σενάριο όμως που «σκοντάφτει» στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου οι όποιες εξαγγελίες να συμπεριλαμβάνουν μόνιμες μειώσεις στην φορολογία.

Άλλη μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το «ψαλίδισμά» του στο μισό, ενώ εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος.

Αν δεν επαρκούν πάντως αυτή την στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι για μια τέτοια παρέμβαση –και με φόντο πάντα τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω της ενεργειακής θύελλας- η σκέψη είναι να «μετατεθεί» η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για το 2024.

Η υποχρέωση καταβολής του Τέλους ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι κατέγραψαν κέρδη ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κυμαίνεται από 400 και φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ.

Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που εντέλει θα προκύψει και τα περιθώρια που θα έχει η Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην κατάργηση μιας σειράς φόρων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πάντως ότι διαμορφώθηκε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από το αναμενόμενο.

Σε πρώτο πλάνο όπως και να έχει είναι η «μόνιμη» κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης –άλλος ένας Μνημονιακός φόρος- που επιβάλλεται στα εισοδήματα Δημοσίων Υπαλλήλων και Συνταξιούχων.

Είχε προηγηθεί η αναστολή επιβολής της στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους επαγγελματίες.

Η σκέψη για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος θα υλοποιηθεί μόνον στην περίπτωση που «τα κουκιά βγαίνουν» μετά την παρέμβαση που θα γίνει στην εισφορά αλληλεγγύης.

Ποιοι πληρώνουν σήμερα Τέλος Επιτηδεύματος

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα με βάση το άρθρο 31 του «μνημονιακού» νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος από 800 έως 1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενης χρήσης.

Πιο αναλυτικά:
1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
    Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
    400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
    500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
    2) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum