«Κούρεμα» έως και 80% στο ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβε κάθε επαγγελματίας και… τέλος.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω «ψαλίδι» ή ακόμη και διαγραφή των χρημάτων που θα επιστραφούν στο Κράτος διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Έτσι, όσοι έλαβαν την ενίσχυση κατά την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων επιστρέφουν κάτι παραπάνω από το 20% του ποσού που πήραν, υπό προϋποθέσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

 

Εάν και εφόσον, λοιπόν, ένας επαγγελματίας έχει την δυνατότητα και αποφασίσει να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του από τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα επιστρέψει στο Δημόσιο μόλις το 21,25% στην καλύτερη περίπτωση και το 57,5% στη χειρότερη, των ενισχύσεων που συνολικά έβαλε στο ταμείο του την περίοδο της πανδημίας.

 

Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» σχεδόν 80%

 

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75% ενώ εκείνοι που θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ ως το τέλος του επόμενου μήνα θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 20.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 4.250 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Χιλιάδες επαγγελματίες, λοιπόν, θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους με την μέθοδο της εφάπαξ εξόφλησης έως τις 31 Μαρτίου.

Εκείνοι όμως που δεν θα μπουν στην συγκεκριμένη διαδικασία της εφάπαξ εξόφλησης θα πρέπει να αποπληρώσουν τα ποσά που τους αναλογούν σε άτοκες δόσεις, επίσης «κουρεμένα» αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι επιλογές για την εξόφληση της Επιστρεπτέας

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα ισχύουν, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν εάν:

  • Θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό πριν από τις 31 Μαρτίου 2022 για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15%.
  • Θα εξοφλήσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουνίου του 2022.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Τι πρέπει να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.
  • Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

enikonomia.gr

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum