Ο προπονητής της Κύμης, Ισίδωρος Κουτσός, μίλησε στο SDNA για την πολυτάραχη σεζόν που τελείωσε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στους «αιώνιους» και πρότεινε λύσεις για το πρόβλημα με το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Ισίδωρος Κουτσός βρέθηκε από βοηθός προπονητή της Κύμης (ήταν από το 2015) να είναι πρώτος στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας (ανέλαβε τον Νοέμβρη του 2018), μία εξέλιξη που τον έπιασε απροετοίμαστο.

Όταν ανέλαβε την Κύμη, μετά από τον Γιάννη Καστρίτη, έπρεπε να βγάλει εις πέρας ένα πραγματικά δύσκολο έργο, καθώς η ομάδα της Εύβοιας έπρεπε να κάνει υπέρβαση για την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τελικά, αυτό ήρθε μέσα από έναν δραματικό τρόπο, με τον Παναθηναϊκό να μην αγωνίζεται στον τελευταίο αγώνα της ρέγκιουλαρ σίζον και την Κύμη να κερδίζει τη σωτηρία της.

Ο Ισίδωρος Κουτσός μίλησε στο SDNA για τον τρόπο, που έμεινε η ομάδα του στην Basket League, πρότεινε λύσεις στους ιθύνοντες του ελληνικού μπάσκετ, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό και τόνισε ότι από προπονητικής άποψης το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται αρκετά ψηλά.

Ιδού τι είπε ο 40χρονος προπονητής.

Για τη μετάβαση από βοηθός σε πρώτο προπονητή στην Κύμη: «Ήταν κάτι ξαφνικό, έπρεπε να πάρω μία δύσκολη και πολύ σοβαρή απόφαση για την ομάδα. Θεωρώ ότι μου δόθηκε η ευκαιρία, στην πιο δύσκολη στιγμή του συλλόγου να κρατήσω την ομάδα στην κατηγορία. Αυτό επιτεύχθηκε και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο τι παρέλαβε από τον Γιάννη Καστρίτη: «Όχι δεν ανέλαβα… καμένη γη. Η ομάδα ήταν πολύ καλά δουλεμένη μέχρι εκείνο το σημείο, απλά θεωρώ ότι με κάποιες προσθήκες η ομάδα άλλαξε λίγο τον τρόπο παιχνιδιού της και αυτό συνετέλεσε στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Για τους…άγνωστους Ελληνες της Κύμης: «Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο παιδιά. Ο Λευτέρης Μητσιμπόνας και ο Δημήτρης Μαργέλης. Ο Μαργέλης είναι πιο μικρός. Ο Μητσιμπόνας είναι 26 ετών, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε το μπάσκετ σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Για τον Λευτέρη ήταν μία μεταβατική περίοδος, όπου πέρυσι κατάφερε να παίξει 4-5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα μπορεί να έχει 7-8 λεπτά και το ίδιο μπορεί να συμβεί με τον Δημήτρη Μαργέλη, ο οποίος θα πρέπει να πάρει λίγο χρόνο για να μπορέσει την επόμενη χρονιά να συνεχίσει. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή, η οποία λέει ότι είτε χρησιμοποιείς μικρούς και τα αποτελέσματά σου δεν είναι τόσο καλά, είτε πας λίγο πιο προσεκτικά και όταν είσαι σε αγώνες και καταστάσεις που μπαίνει πρώτο το πρέπει νομίζω ότι οι νέοι μένουν λίγο πιο πίσω».

Για το μέλλον του στην Κύμη: «Δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα με την ομάδα το μέλλον μου στο σύλλογο. Η Κύμη μου έδωσε μία ευκαιρία και ευχαριστώ θερμά την οικογένεια Θεοδώρου, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μου επέτρεψε να είμαι πρώτος προπονητής σε ομάδα της Basket League. Θεωρώ ότι τους δικαίωσα. Θεωρώ ότι θα υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές».

Ο Ισίδωρος Κουτσός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν και αναφέρθηκε στις χρονιές που η Κύμη ήταν στην Α2. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Θυμάμαι τις χρονιές στην Α2. Όταν πήγαμε στην Κύμη, υπήρξε μεγάλη αφοσίωση για την συγκεκριμένη ομάδα και έβγαλε τα αποτελέσματα και ανέβηκε στην Basket League. Νομίζω ότι έθεσε τα θεμέλια για να την γνωρίσει ο κόσμος, να δει ότι υπάρχει μία ομάδα που ανέβηκε πολύ γρήγορα στην Basket League και να είναι μία σταθερή δύναμη στην Α1».

Για τους συλλόγους από την επαρχία και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι «μεσαίες» ομάδες στο πρωτάθλημα: «Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει αρκετά και με τα μπάτζετ των ομάδων. Οι ομάδες, οι οποίες ήταν μέσα στην οκτάδα, είχαν το μεγαλύτερο μπάτζετ σχετικά με τις υπόλοιπες. Οπότε όλο αυτό έχει να κάνει και με το οικονομικό κομμάτι».

Όταν μπαίνει το «πρέπει» μπροστά τότε οι νέοι μένουν λίγο πιο πίσω

Για την τελευταία αγωνιστική και την αποχώρηση του Παναθηναϊκού: «Δεν είχαμε ιδέα. Εμφανιστήκαμε στο γήπεδο για το ζέσταμα, είδαμε κάποιους παίκτες του Παναθηναϊκού να κάνουν ζέσταμα και μία ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, ακούμε ότι κλείνουν τα εκδοτήρια. Ολοι αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει και βλέπουμε κάποιους από τους παίκτες του Παναθηναϊκού να ντύνονται. Εκείνη την στιγμή τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Για να γίνει αυτό το δώρο, συνετελέσαμε και εμείς για να είναι η ομάδα μισή νίκη από την παραμονή στην κατηγορία. Θεωρώ ότι τηρουμένων των αναλογιών, σε σχέση με το μπάσκετ που παίξαμε και το μπάτζετ που είχαμε, δίκαια μείναμε στην κατηγορία».

Για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ: «Ένα πράγμα που θα πρέπει είναι να δοθεί χώρος στους μικρούς, είτε χρειαστεί να μπουν λιγότεροι ξένοι, αν θέλουμε να δείξουμε ότι αγαπάμε το μπάσκετ, γιατί το κομμάτι των μικρών είναι ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, ώστε να βρεθούν τεχνοκρατικές λύσεις. Να πάμε σε μία Λίγκα, η οποία θα είναι εξαιρετική, να πάρουμε τεχνογνωσία και πάνω σε αυτά να χτίσουμε. Να υπάρξει δηλαδή μία επιτροπή που θα λάβει την τεχνογνωσία από την Ισπανία ή από τη Euroleague, έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα».

Για την άνοδο του Ηρακλή στην Basket League: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανέβηκε ο Ηρακλής, γιατί είναι μία ομάδα, στην οποία έπαιξα, και έχω μεγαλώσει με ίνδαλμα τον Ίνγκραμ και τον Μπαρτ. Θεωρώ πως είναι καλό να υπάρχουν ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και ειδικά ο Ηρακλής. Είναι καλό να είναι στην Basket League, καθώς έχει μεγάλη παράδοση και την στήριξη του κόσμου της σε κάθε περίπτωση».

Για τους προπονητές στην Ελλάδα: «Το γεγονός ότι βρέθηκα απέναντι στον κ. Πιτίνο ή στον κ. Μπλατ είναι φανταστικό. Στο ξεκίνημα της προπονητικής μου καριέρας ή ακόμα και πιο πριν θαύμαζα και προσπαθούσα να δω τις ιδέες τους για να καταλάβω πώς εξελίσσονταν στο κομμάτι της προπονητικής. Υπάρχουν πολλοί καλοί συνάδελφοι, Έλληνες, στο εξωτερικό αλλά και εδώ στην Ελλάδα, που προσπαθούν να κάνουν το επόμενο βήμα. Θεωρώ ότι στο κομμάτι της προπονητικής, το πρωτάθλημα της Basket League βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι Αμερικάνοι μας έχουν βαθμολογήσει ως το έκτο, με έβδομο πρωτάθλημα. Προπονητικά θεωρώ πως είμαστε ακόμα ψηλότερα».

Το πρωτάθλημα της Basket League βρίσκεται σε πολύ υψηλό, προπονητικό, επίπεδο

Για την επίσκεψή του στο σάμερ λιγκ του Las Vegas: «Ο λόγος που πήγα εκεί ήταν αρχικά να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια. Τα πλεονεκτήματα και τα εφόδια που πήρα ήταν πολλά παραπάνω, γιατί εκτός από τα σεμινάρια, τα οποία με βοήθησαν στη βαθμολογία ενός παίκτη, δηλαδή ουσιαστικά στο πώς μπορώ να επιλέξω έναν παίκτη. Εκεί φτιάχνεις και δημιουργείς σχέσεις με άτομα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να σε βοηθήσουν, να γίνουν φίλοι ή να τους βρεις απέναντί σου μέσα στην καριέρα σου. Πέρα, όμως από τις χρήσιμες πληροφορίες που σε βοηθούν μέσα στην χρονιά και πέρα από το Summer League, όπου μπορείς να δεις παίκτες, νομίζω ότι είναι απίστευτο γεγονός, γιατί εκεί είναι όλο το μπάσκετ. Έχω σκοπό να πάω και φέτος και να συνεχίσω να επενδύω σε πολλά κομμάτια, τα οποία τα βρίσκεις μπροστά σου και θα φανούν χρήσιμα και την επόμενη χρονιά. Σου παρέχονται νέες ιδέες και ανοίγει το μυαλό σου».

Αν μπορεί η Ελλάδα να πάρει την τεχνογνωσία από το NBA/Summer League: «Νομίζω ότι το Summer League, όπως και μερικά πρωταθλήματα που γίνονται στην Ευρώπη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στο κομμάτι της Αμερικής όμως, υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα και αρκετοί κανόνες, όπου αν θες να προχωρήσεις και να κάνεις κάτι πας σύμφωνα με αυτά».

Επιμέλεια συνέντευξης: Ηλίας Κυριαζής

sdna.gr

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum