Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΑ, στις 31 Μαΐου 2022, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:
- Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι 285.259 – 34.536.896 ευρώ
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 224.813 – 46.760.130 ευρώ
- Αναπηρικά: Δικαιούχοι 170.750 – 72.421.412 ευρώ
- Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 773 – 249.118 ευρώ
- Επίδομα Ομογενών Δικαιούχοι: Δικαιούχοι 6.145 – 217.800 ευρώ
- Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη του ν.1296/1982: Δικαιούχοι 17.893 – 6.091.579 ευρώ
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 17.025 – 5.341.158 ευρώ
- Έξοδα Κηδείας: Δικαιούχοι 183 – 144.999 ευρώ
- Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι 11.278 – 11.333.000 ευρώ
- Επίδομα Παιδιού: Δικαιούχοι 764.537 – 215.811.945 ευρώ
- Κόκκινα Δάνεια: Δικαιούχοι 2.196 -143.957ευρώ
- Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι 6 – 6000 ευρώ
- Πρόγραμμα Επιδότησης Α’ κατοικίας / ΓΕΦΥΡΑ: Δικαιούχοι 1.527 – 356.472 ευρώ
- Επίδομα Αναδοχής: Δικαιούχοι 436 – 219.313 ευρώ
Σύνολο δικαιούχων: 1.502.385
Σύνολο καταβολών: 399.414.466 ευρώ
O νέος οδηγός του ΟΠΕΚΑ για τα επιδόματα
Στην ιστοσελίδα του Ο ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκε ένας νέος οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία, για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα γέννησης αλλά και για το επίδομα Αναδοχής κλπ . Αναλυτικά:
Α. Προνοιακά Επιδόματα Ατόμων με Αναπηρία
Τι ακριβώς ισχύει στις περιφερειακές ενότητες της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία;
Στις περιφερειακές ενότητες όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης και τη δημιουργία του φακέλου αναπηρίας, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για χειρόγραφη συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου παραπομπής του στα ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια θα πρέπει ο αιτών να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές των ΚΕΠΑ και να καταθέσει χειρόγραφο εισηγητικό φάκελο, αντίγραφο της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και τα ιατρικά πιστοποιητικά..
Ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσω;
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1.Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ
- Επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου
- Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα (γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικό συμπαραστάτη, εν διαστάσει γονείς που ασκούν την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, θα προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου.
- Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τραπέζης ή ΕΛΤΑ (ΙΒΑΝ) με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής.
- Οι πολίτες άλλων χωρών, οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.
- Οι ομογενείς οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς.
- Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.
Πού θα πρέπει να προσκομίσω τα δικαιολογητικά;
Τα δικαιολογητικά θα πρέπει ο αιτών να τα προσκομίσει σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας κατά το στάδιο της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αίτησης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Β. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Τι είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
α) την εισοδηματική ενίσχυση,
β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
Σε τι συνίσταται;
1. Σε εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.(Δείτε παρακάτω ποιες χαρακτηρίζονται ωφελούμενες ομάδες )
2. Σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράμματος, με:
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
- Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
- Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
- Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.
- Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ύδρευσης.
- Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
3. Σε υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
- Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
- Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος καιτα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
γ.Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Γ. Επίδομα Στέγασης
Ποιο είναι το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος ;
Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:
- Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.
Πότε πραγματοποιείται η χορήγηση του επιδόματος και ποια η διάρκειά του;
Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής αίτησης και έχει διάρκεια έξι μήνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Μετά την πάροδο των 6 μηνών μπορώ να υποβάλλω εκ νέου αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα;
Μετά την πάροδο έξι μηνών από την πράξη έγκρισης ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Ποιος είναι ο τρόπος καταβολής του επιδόματος;
Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. ΠΡΟΣΟΧΗ, το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτησή του αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος καθώς και εάν ο IBAN δεν ταυτοποιείται με τον ΑΦΜ του δικαιούχου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση θανάτου του αιτούντα σε πολυπρόσωπο νοικοκυριό ;
Σε περίπτωση θανάτου ανακαλείται η αίτηση και για το πολυπρόσωπο νοικοκυριό. Η αίτηση ανακαλείται είτε αυτοδίκαια κατόπιν ηλεκτρονικής διασταύρωσης είτε κατόπιν αίτησης μέλους του νοικοκυριού. Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού επανυποβάλουν νέα αίτηση πριν την πάροδο έξη μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης.
Υπάρχουν περιπτώσεις εισήγησης αναδρομικής καταβολής του επιδόματος;
Ναι, δίνεται η δυνατότητα εισήγησης για αναδρομική καταβολή του επιδόματος σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν έλαβε το ποσό του επιδόματος:
1)για λόγους που τεκμηριωμένα δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του δικαιούχου και
2) όταν υπάρχει αμέλεια των αρμόδιων υπαλλήλων του Δήμου.
Ποια είναι τα δικαιολογητικά που οφείλω να προσκομίσω;
Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Δεν απαιτείται η πιστοποίηση εξάμηνης ισχύος μισθωτηρίου πριν την υποβολή της αίτησης.
- Η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία θα πρέπει να είναι στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.
- Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται κατά περίπτωση στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας είναι:
α) Σε περίπτωση που η σύνθεση του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται από τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κλπ)
β)Για τον έλεγχο του κριτηρίου της διαμονής απαιτείται η εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.
γ) Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι πολίτης τρίτης χώρας, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της, για το ελεγχόμενο διάστημα της πενταετούς ή, όπου απαιτείται, δωδεκαετούς διαμονής.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δικαιούχων;
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού οφείλουν :
α) Να υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.
β) Να συναινούν στην χρήση της βάσης δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.
γ) Να συναινούν στην χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.
δ) Να συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.
ε) Να ενημερώνουν άμεσα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης του επιδόματος για ενδεχόμενη διακοπή ή λήξη ισχύος του μισθωτηρίου.
στ) Να συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
ζ) Να εξασφαλίζουν τη φοίτηση των ανήλικων μελών του νοικοκυριού στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΦΕΝΟΣ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ Η ΕΠΑΡΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ.
Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022. Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022.
η) Να υποβάλουν αίτημα ανάκλησης της πράξης έγκρισης
:1) σε περίπτωση που, εντός του μήνα της υποβολής της αίτησης, μεταβληθεί η σύνθεση του νοικοκυριού ή η κατάσταση διαμονής,
2) εάν σταματήσει η μίσθωση κύριας κατοικίας,
3) εντός του μήνα που μετακομίζουν στο εξωτερικό,
4)εφόσον εμπλέκονται σε αυτήν ακούσια και 5)έως και το επόμενο μήνα από εκείνον του θανάτου του δικαιούχου.
Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από το πρόγραμμα;
Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που:
α) Είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου (π.χ στεγαστική συνδρομή ανασφαλίστων υπερηλίκων),
β) Μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες,
γ) Μισθώνουν μέρος κατοικίας,
δ) Μισθώνουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου, καθώς και ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ Α’ ΒΑΘΜΟΥ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ Ή ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ, ΣΥΖΥΓΟΥ Ή ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ . ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΑΙΤΟΥΝΤΑ.
ε) Μισθώνουν κατοικία η οποία τους είχε παραχωρηθεί εντός των τριών τελευταίων ετών πριν την υποβολή της αίτησης .
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Γ. Επίδομα Γέννησης
Ποιο είναι το χορηγούμενο ποσό; Πρόκειται για εφάπαξ καταβολή;
Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δίδυμα είναι 4.000€ κ.ο.κ
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τα χορήγηση του επιδόματος γέννησης;
Το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα;
Από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.
Πως αποδεικνύεται ότι πληρούται το εισοδηματικό κριτήριο;
Από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου.
Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού ποιος δικαιούται το επίδομα;
Το επίδομα χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, εφόσον διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, ασκεί την επιμέλεια του και υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα εφόσον ασκεί την επιμέλεια του παιδιού.
Η μητέρα απεβίωσε μετά την έγκριση της αίτησης της, και το επίδομα δεν καταβλήθηκε σε αυτήν, όσο ήταν εν ζωή. Ποιος είναι ο δικαιούχος πλέον και ποια διαδικασία ακολουθείται;
Το επίδομα χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, εφόσον διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και ασκεί την επιμέλεια του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα εφόσον ασκεί την επιμέλεια του παιδιού. Ως προς τη διαδικασία, ο ασκών την επιμέλεια υποβάλλει ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δ. Επίδομα Αναδοχής
Ποιος είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής;
Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ανάδοχοι γονείς που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) έχουν οριστεί ανάδοχοι γονείς με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 του ν. 4538/2018 ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4538/2018,
2) η αναδοχή που έχουν συνάψει, είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων και
3) έχουν υποβάλει Αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής» www.anynet.gr
Πότε διακόπτεται η οικονομική ενίσχυση αναδοχής;
- Από την ημερομηνία που ο ανήλικος συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας (με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις – βλ.παρακάτω)
- Από την ημερομηνία άρσης ή λήξης της αναδοχής, όπως αυτή προσδιορίζεται από βεβαίωση του Φορέα Εποπτείας.
- Από την ημερομηνία λήξης της στρατιωτικής θητείας και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας του ατόμου σε αναδοχή. 4. Σε περίπτωση σπουδών από την 1η του μήνα που έπεται της λήξης του σχολικού ή σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών, προκειμένου για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές ή φοιτητές, αντίστοιχα, και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας τους.
- Από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου ή του ανάδοχου ανηλίκου,
- Από την ημερομηνία του γάμου του ανάδοχου ανηλίκου,
- Από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης συναίνεσης για τη διακοπή της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης.
Σε ποιες περιπτώσεις εξακολουθεί να χορηγείται η οικονομική ενίσχυση μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας του αναδεχόμενου ατόμου;
Η οικονομική ενίσχυση εξακολουθεί να παρέχεται και μετά την ενηλικίωση του ανηλίκου, που βρίσκεται σε καθεστώς αναδοχής, στις εξής περιπτώσεις:
- όταν το άτομο που έχουν υπό τη φροντίδα τους είναι άτομο με αναπηρία,
- σε περίπτωση σπουδών, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, όχι όμως πέραν των έξι (6) ετών από την εγγραφή του. Σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του ατόμου αυτού,
- σε περίπτωση που το ανάδοχο τέκνο είναι υπόχρεος στράτευσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης. Σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του ατόμου αυτού.
Ποιο είναι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής;
1) Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης ανέρχεται μηνιαίως στα 325,00 ΕΥΡΩ.
2) Για παιδιά με μια πάθηση που έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης αναπηρία, σε 375,00 ΕΥΡΩ.
Σε αυτό το ποσό προστίθεται και το ποσό αναπηρικού επιδόματος που δικαιούται το παιδί ανάλογα με την πάθησή του.
Σημαντική σημείωση: όταν το δικαίωμα για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης αναγνωρίζεται για χρονικό διάστημα μικρότερο του πλήρους ημερολογιακού μήνα, το ποσό υπολογίζεται με βάση ημέρες που αναγνωρίζεται το δικαίωμα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ε. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων
Τι είναι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων;
Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το οποίο χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο.
Ποιο είναι το μηνιαίο ποσό που χορηγείται;
Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε 360 ευρώ.
Ποιο πρέπει να είναι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μου;
Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.
Τι εξαιρείται από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μου;
Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:
α. Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.
β. Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
γ. Το επίδομα ανεργίας.
δ. Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο
Ποιο πρέπει να είναι το ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας μου, ώστε να υποβάλλω τη σχετική αίτηση;
Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.
Κινητή περιουσία:
Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ