Σύμφωνα με τον Nick Clegg του Facebook, το Instagram αναμένεται να προσθέσει δύο νέα μέτρα για να απωθήσει έφηβους μακρυά επιβλαβές περιεχόμενο και να τους ωθήσει να κάνουν διαλείμματα από την πλατφόρμα. Τα σχέδια για τα μέτρα αυτά έγιναν στο State of the Union του CNN μερικές μέρες μετά τις πληροφορίες της Frances Haugen που κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με εσωτερικές έρευνες που έδειχναν το αρνητικό αντίκτυπο που έχει το Instagram στη ψυχική υγεία των εφήβων.
“Θα προσθέσουμε κάτι που πιστεύω θα κάνει αισθητή διαφορά, όπου τα συστήματά μας θα ανιχνεύουν όταν ένας έφηβος βλέπει το ίδιο περιεχόμενο ξανά και ξανά, το οποίο δε συμβάλει θετικά στη ψυχική του υγεία και θα τον ωθούμε να ανακαλύψει διαφορετικό περιεχόμενο” είπε ο Nick Clegg. Πρόσθεσε πως πέρα από το πάγωμα σχεδίων για μια Instagram Kids πλατφόρμα, όπου οι γονείς θα είχαν προαιρετικό έλεγχο, η εταιρεία θα παρουσιάσει μια νέα λειτουργία Take a Break, όπου θα ζητάει από τους έφηβους να κάνουν ένα διάλειμμα από το Instagram.
Για την ώρα δε δόθηκε ημερομηνία προσθήκης των λειτουργιών. Σε απάντηση ενός email του The Verge, ένας αντιπρόσωπος του Facebook είπε πως οι λειτουργίες δεν είναι σε φάση δοκιμών ακόμα, αλλά θα ξεκινήσουν σύντομα. Επίσης, ο αντιπρόσωπος παραπέμπει σε ένα blog post από τον Σεπτέμβριο, όπου ο Adam Mosseri του Instagram είχε αναφέρει πως η εταιρεία εξετάζει τις λειτουργίες αυτές:
“Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε πως εξετάζουμε δύο νέες ιδέες : να ενθαρρύνουμε το κοινό μας να βλέπει διαφορετικό περιεχόμενο αν παραμένουν σε περιεχόμενο που συμβάλει αρνητικά σε σύγκριση της κοινωνικής ζωής τους και μια νέα λειτουργία Take a Break, όπου το κοινό μπορεί να παγώνει τον λογαριασμό του και να σκεφτεί αν ο χρόνος που ξοδεύουν έχει σημασία.”
Η Dana Bash του CNN ρώτησε τον Nick Clegg αν ο αλγόριθμος του Facebook συνέβαλε στην εξέγερση που έγινε 6 Ιανουαρίου μέσω μετάδοσης νέων, με τον Clegg να λέει πως δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση με ένα απλό ναι ή όχι.
Παρόλα αυτά, ο Nick Clegg είπε πως “οι αλγόριθμοι θα πρέπει να επιβλέπονται, αν είναι απαραίτητο, από κανονιστική αρχή ώστε άτομα να συγκρίνουν το αποτέλεσμα των συστημάτων με αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα“.
Το Facebook βρίσκεται υπό έντονη κριτική εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά από δημοσιεύσεις της Wall Street Journal που βασίζονται στα έγγραφα της Frances Haugen. Ως πρώην υπεύθυνος προϊόντων του Facebook, η Haugen κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη Τρίτη σε μια ακρόαση με επίκεντρο μια εσωτερική έρευνα της εταιρείας που έδειχνε ότι το Instagram είναι τοξικό για έφηβους, κυρίως για κορίτσια. Ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg αμφισβητεί τη Haugen, λέγοντας πως ήταν παράλογο για μια εταιρεία που βασίζεται σε διαφημιστές, να προωθήσει περιεχόμενο που κάνει τους ανθρώπους να θυμώσουν για να αποκομίσουν κέρδος.