Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική προκαλώντας πανικό καθώς επανέφερε μνήμες από τον σεισμό του 1999. Δύο ώρες μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού, σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.
Στην αρχή το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο καθώς και σεισμολόγοι εκτιμούσαν ότι το μέγεθος του σεισμού που ταρακούνησε την Αττική είναι μέχρι και 5,3 Ρίχτερ.Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο σε αυτόματη λύση του ανέφερε ότι ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αρκετές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προέβη στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Ως προς τις υλικές ζημιές, σημείωσε πως κατέρρευσε μία ακατοίκητη κατοικία στα Πετράλωνα και μία παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός – Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή και ανέφερε ότι ακόμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός ότι σημειώνονται μετασεισμοί είναι ενθαρρυντικό.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.