Σφίγγει από σήμερα ο κλοιός για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου 7 μήνες μετά τη δεύτερη καθώς δεν θα έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι θα έχουν τους αντίστοιχους περιορισμούς με τους μη εμβολιασμένους και δεν θα έχουν καθόλου πρόσβαση από σήμερα στα κέντρα διασκέδασης, τους εσωτερικούς χώρους εστίασης, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα.

Ωστόσο με rapid test θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σε καταστήματα του λιανεμπορίου, στα κομμωτήρια, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών και στους χώρους λατρείας.
60'αρηδες και τρίτη δόση

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ πλέον 3 μήνες και όχι 6 μήνες όπως ίσχυε έως τώρα.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αντιμέτωποι με το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ θα βρεθούν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 καμία δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με τον νόμο το υπουργείο Υγείας μπορεί να επεκτείνει το μέτρο αυτό και σε όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης

Αλλάζουν τα δεδομένα και για τα πιστοποιητικά νόσησης. Από σήμερα το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR εντός 30 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες μετά. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα πιστοποιητικό νόσησης αποκτούσε ένας ανεμβολίαστος εάν είχε βγει θετικός στον ιό είτε  με rapid test και με self test, τώρα όμως αυτό αλλάζει .

 

60 άρηδες- τρίτη δόση

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της ΚΥΑ με τα νέα μέτρα για τον κορονοιο ” Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκούν ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:
α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή
β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου”

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum