«Φουσκωμένο» θα είναι φέτος το επίδομα αδείας για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, το σχετικό επίδομα θα υπολογιστεί βάσει των νέων αποδοχών. Όσον αφορά το πότε θα καταβληθεί, ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγείται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του. Εντούτοις, άτυπα υπάρχει μια ημερομηνία μέχρι την οποία συνήθως εξοφλούνται τα επιδόματα αδείας.

Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών. Το επίδομα αδείας χορηγείται πριν από την έναρξη της άδειας αν και οι εργοδότες φροντίζουν να το εξοφλούν σε όλους τους υπαλλήλους το πολύ έως και τις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η αποζημίωση μισθωτού αν δεν λάβει την άδειά του

Οι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια από πταίσμα του εργοδότη, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100% (διπλασιασμένες δηλαδή), αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχε πάρει. Σε αυτή την περίπτωση δεν διπλασιάζεται και το επίδομα αδείας, παρά μόνο οι αποδοχές αδείας, οι «συνήθεις αποδοχές» δηλαδή, που ο μισθωτός θα λάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα ελάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο. Στις αποδοχές περιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικώς και μονίμως ως αντάλλαγμα της εργασίας του (Εφ. Αθ. 1950/1995).

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum