Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και τα φέσια προς τις εταιρείες ενέργειας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστιζόμενοι από την ακρίβεια που διατρέχει όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ειδικά εκείνη λόγω της ενεργειακής κρίσης, «γονατίζουν» με αποτέλεσμα οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει σε επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Και όλα αυτά την ώρα που «τρέχουν» και οι επιδοτήσεις ρεύματος μέσω του Power Pass, αλλά και άλλες διευκολύνσεις γεγονός που καταδεικνύει ότι ούτε αυτές είναι αρκετές προκειμένου να «ισοφαρίσουν» ή έστω να ισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι διακανονισμοί στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς δεν είναι εκείνοι μόνο που δεν μπορούν να τους πληρώσουν καθόλου, αλλά και εκείνοι που αδυνατούν να τους εξοφλήσουν εφάπαξ και προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με μια διακοπή ρεύματος, μπαίνουν στη διαδικασία των ρυθμίσεων και των δόσεων.

Άλλωστε έχουν υπάρξει ανατιμήσεις – φωτιά στον κλάδο της ενέργειας, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου, καθώς στο φυσικό αέριο οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 178,9% μεταξύ Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2022, στον ηλεκτρισμό 55,8% και αν προσθέσει κάποιος και την αύξηση 33% στα καύσιμα και 65,1% στο πετρέλαιο.

Πονοκέφαλος και για τους προμηθευτές ρεύματος

Το ύψος των ανείσπρακτων λογαριασμών δημιουργεί «τρύπα» και στα ταμεία των προμηθευτών ρεύματος, ειδικά όσοι δεν το παράγουν, να είναι στα όρια της κατάρρευσης. Για να αποφευχθούν τυχόν λουκέτα, η ΡΑΕ προτείνει να προκαταβάλει το κράτος προς τις εταιρείες το 75% της επιδότησης. Με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας επισημαίνει τα οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας που επαπειλούν τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum