9 Δεκεμβρίου, 2021

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για μείωση του χρόνου επιστροφών φόρων

Την παρακολούθηση της απόδοσης των επιστροφών φόρων στους φορολογούμενους, κυρίως εκείνων που λιμνάζουν εδώ και μήνες σε διάφορες εφορίες της χώρας, επιχειρεί η φορολογική διοίκηση μέσω της δημιουργίας συστήματος παρακολούθησης των οφειλών.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να περιορίσει το στοκ των οφειλών προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, που σήμερα ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 474 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές κυρίως ΦΠΑ και ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 357 ημέρες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει τεθεί σε ισχύ σύστημα παρακολούθησης χρονολογικής ωρίμανσης αποπληρωμής υποχρεώσεων άνω των 90 ημερών προκειμένου η Αρχή να λαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από τέσσερα χρόνια για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ.

Από το σύνολο των 1,8 δις ευρώ:

– 474,03 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές ΦΠΑ
– 228,51 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά, για επιστροφή φόρου εισοδήματος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται συμψηφισμοί με τις επιστροφές και τις οφειλές. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες να ζητήσουν να γίνει συμψηφισμός, ειδάλλως να απαιτήσουν την επιστροφή φόρου.
– 875,65 εκατ. ευρώ αφορούν στις επιχειρήσεις για επιστροφή φόρου εισοδήματος και
– λοιπούς φόρους 249 εκατ. ευρώ\

Πηγή: Καθημερινή

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments