8 Ιουνίου, 2023

Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος: Πότε αλλάζουν και ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Από την 1η Αυγούστου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι οικιακοί καταναλωτές επιβαρύνονται κατά 3,3%, οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου κατά 3%, ενώ η μόνη ευνοημένη κατηγορία είναι οι βιομηχανίες υψηλής τάσης, με τη χρέωση να μειώνεται κατά 2%.
Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση ανησυχητική είναι το γεγονός ότι τα ρεκόρ στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφορούν τη μέση τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας, στην οποία προστίθεται και το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης , η οποία επίσης παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”.
Οι επιστολές
Η ΡΑΕ έχει λάβει πληθώρα επιστολών διαμαρτυρίας και καταγγελίες επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη μέση τάση. Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποιο εμφανές μέτρο πέραν του να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα ρύπων και να την αντικαταστήσει με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής.
-Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) αυξήσεις κατά 15.6%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ /MW ( Μεγαβάτ) μέγιστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11π.μ -2μμ) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
-Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης ,δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, αυξήσεις κατά 6,5%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0, 488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0, 51 ευρώ από 0,52 ευρώ ανά kVA.
-Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης, αυξήσεις κατά 3,3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
– Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους, αυξήσεις κατά 3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0, 62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments