Τελειώνει ήδη η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017, παρατείνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, δεκάδων εισαγωγικών εταιρειών και χιλιάδων εμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, ο λόγος καθυστέρησης της επίσημης ανακοίνωσης των Τελών Κυκλοφορίας 2017 προέρχεται από την τρόικα η οποία αντέδρασε στις μειώσεις που προτείνει το οικονομικό επιτελείο κυρίως για τα παλιά αυτοκίνητα, καθώς όπως εκτιμά είναι αμφίβολο αν το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τις άρσεις ακινησιών οχημάτων αλλά και από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και μετά. Παράλληλα απαιτεί να μειωθεί το όριο των Μηδενικών Τελών Κυκλοφορίας ώστε να πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων!

Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε μικρές μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 31/12/2006 και μεγαλύτερες μειώσεις στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1999 ενώ επίσης άλλαζε και ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας (από τον κυβισμό στις εκπομπές CO2) στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2007 έως και 31/10/2010.

Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 επεκτείνονταν από το Νοέμβριο του 2010 στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και αφορούν πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Τώρα όσον αφορά στην πρόταση για επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 σε οχήματα από την 1/1/2005 και μετά απορρίφθηκε από τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη καθώς από τη μία μεριά δεν υπήρχαν στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και από την άλλη μεριά υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μαζικών καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας από τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάσει τις εκπομπές CO2 είναι πραγματικά ασύμφορα και καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 800%!

Ο λόγος είναι ότι τα αυτοκίνητα με ηλικίες πάνω από 10 έτη ήταν «καθαρά» για την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησαν και όχι για σήμερα…

Μεγάλες μάχες για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας

Μεγάλη μάχη μαίνεται μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας καθώς οι δανειστές απαιτούν να μειωθεί το όριο των ρύπων (80-85 γρ. CO2) στα λεγόμενα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τα διατηρήσει στα περσινά επίπεδα.

Αν τελικά το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να πείσει την τρόικα τότε το 2017 θα καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν τίποτα.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει και αυξήσεις στους συντελεστές των Τελών Κυκλοφορίας στις εκπομπές από 161 γρ. CO2 και πάνω ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα έσοδα αλλά η τρόικα επίσης δεν έχει πειστεί καθώς ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζεται είναι σχετικά μικρός και τα έσοδα θα αυξηθούν ελάχιστα…

Τεκμήρια διαβίωσης – Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Η αντικατάσταση του κ. Αλεξιάδη από τη κ. Κατερίνα Παπανάτσιου αναμένεται να αλλάξει και τον σχεδιασμό για τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ειδικότερα ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης είχε τονίσει πως θα πρέπει να πληρώνουν όσοι έχουν ακριβά αυτοκίνητα και πρέπει επιτέλους να αποσυνδεθεί τόσο το τεκμήριο διαβίωσης όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης από τον κυβισμό του κινητήρα και να συνδεθεί με την Αξία του οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr οι προτάσεις για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης στα αυτοκίνητα θα υπολογίζονταν με βάση το 15% ή το 20% της Αξίας Λιανικής των αυτοκινήτων. Δηλαδή αν η Αξία ενός αυτοκινήτου ήταν 20.000 ευρώ το τεκμήριο διαβίωσης που θα έπρεπε να καλύψει ο ιδιοκτήτης του θα ήταν 3.000 ή 4.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης επίσης θα υπολογίζονταν με βάση την Αξία Λιανικής των αυτοκινήτων σε ποσοστό από 5% έως και 20% και θα συμπεριληφθούν και όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την σύνδεση του τεκμηρίου διαβίωσης αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης με την Αξία Λιανικής των αυτοκινήτων είχε να κάνει με τα παλαιότερα αυτοκίνητα και όχι με τα καινούρια καθώς οι μειώσεις στις αξίες μετά τον πρώτο χρόνο είναι πολύ μεγάλες και βέβαια είναι συνδεδεμένες και με τα χιλιόμετρα αλλά και την κατάσταση του οχήματος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν προτείνει τόσο το τεκμήριο όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να μειώνεται σε ποσοστό 90% σε βάθος 7ετίας ή 8ετίας.

Πάντως τα έσοδα από τα τεκμήρια και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης είναι υψηλά και το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμούν να χάσουν τα συγκεκριμένα έσοδα.

Χάος επικρατεί αγορά

Χάος επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτου σύμφωνα με στελέχη του κλάδου καθώς οι συνεχείς αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας (σχεδόν κάθε χρόνο) σε συνδυασμό με τις επιπλέον αλλαγές στην φορολογία δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ήδη τα Τέλη Κυκλοφορίας άλλαξαν για το 2016 ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί οι αλλαγές και για το 2017.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι πωλήσεις θα καταγράψουν ραγδαία πτώση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και κατ΄επέκταση για τα δημοσιονομικά έσοδα.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum