29 Σεπτεμβρίου, 2023

Συντάξεις Iανουαρίου 2023 και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιανουαρίου  2023.

Υπενθυμίζεται πως η καταβολή συντάξεων άρχισε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.  Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 520 εκατ. ευρώ σε 1.527.420 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. Ακόμη, σήμερα θα δοθεί και το ποσό των  6,6 εκατ. ευρώ σε 17.750 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021. Θα καταβληθούν επίσης 23,3 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ, ενώ 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 37.740 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 22.095 παραγωγούς, αποζημιώσεις ύψους 48,3 εκατ. ευρώ για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2022, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες. Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους, όταν κατά το παρελθόν την περίοδο που τώρα ολοκληρώνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων από την σημερινή Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. -τότε, στο παρελθόν- ξεκινούσαν οι πληρωμές αποζημιώσεων. Στην τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 783 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. και 89 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ)», τόνισε.

«Καταβάλλονται επίσης 2,6 εκατ. ευρώ στου παραγωγούς μας της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον Παγετό της Άνοιξης του 2021.

Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα. Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκατ. ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις Πυρκαγιές 2021.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και 4 χρόνια. Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται», κατέληξε ο υπουργός

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments