Σε όλο το σύνολο της ελληνικής επικράτειας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Για την εφαρμογή του εξασφαλίστηκαν 760 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «έπειτα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, οι απαιτήσεις για περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, αποσύρθηκαν».

Το ΚΕΑ είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων (λ.χ. κοινωνικά τιμολόγια), καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και στην κοινωνική ζωή. Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική για το χρήστη. Οι περισσότερες πληροφορίες είναι προσυμπληρωμένες, κάτι που αποτελεί καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι διευκολύνεται η άμεση διασταύρωση των στοιχείων, λόγω σύνδεσης σε πραγματικό χρόνο με πολλές βάσεις δεδομένων. Ο σχεδιασμός αυτός έγινε, έπειτα από αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε 13 Δήμους και δοκιμάστηκε με επιτυχία στην πρώτη φάση της εφαρμογής του ανασχεδιασμένου προγράμματος σε 30 Δήμους, η οποία ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2016. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα από 16 Ιουλίου 2016 έως 16 Νοεμβρίου 2016, σε αυτή την πρώτη φάση, ωφελήθηκαν από το ΚΕΑ 117.083 άτομα (46.621 νοικοκυριά) και το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε περίπου 11.700.000 ευρώ.

Το ΚΕΑ καταβάλλεται, μηνιαίως, εντός των πέντε τελευταίων ημερών του μηνός, και η εισοδηματική ενίσχυση ισούται με τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος του νοικοκυριού και του εγγυημένου ποσού που τους αντιστοιχεί. Σε περίπτωση που το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, οι δικαιούχοι εισπράττουν το μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης σε προπληρωμένη τραπεζική κάρτα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού (και για ηλεκτρονικές αγορές), χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη που μπορούν να αγοράσουν. Η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα.

Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα και 400 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum