Νέα δεδομένα από αύριο, Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2022 για τα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών καθώς μπαίνει  “κόφτης” στο πάγιο και στην αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής .

Μερικές από τις αλλαγές που έρχονται μεταξύ άλλων για τους καταναλωτές είναι οι εξής:

  • Τα παλαιά κυμαινόμενα συμβόλαια

Καταργούνται από αύριο αυτόματα όλα τα παλαιά κυμαινόμενα συμβόλαια

  • Η νέα υποχρέωση παρόχων 

Οι  πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώνουν από τις 20 κάθε μήνα  μέσω της ιστοσελίδας τους τα νέα τιμολόγια χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής . Και μετά οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αλλάζουν είτε να παραμένουν στην  ίδια χρέωση που θα τους λέει η εταιρεία.

  • Νέα δεδομένα για τον καταναλωτή που αλλάζει πάροχο 

Σημειώνεται ότι καταναλωτής  ρεύματος θα μπορεί να αλλάζει πάροχο εάν το επιθυμεί χωρίς να πληρώνει πέναλτι, όπως ίσχυε έως τώρα  ” Θα μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής χωρίς κανένα πέναλτι που θέλει να πάει και σε ποιον πάροχο”, τόνισε  πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και ξεκαθάρισε ότι “δεν θα υπάρξει πρόστιμο εάν ο πολίτης θέλει να αλλάξει πάροχο. Θα δει τι προσφέρει ο κάθε πάροχος και αφού τον επιλέξει, στη συνέχεια θα έχει την επιχορήγηση και την επιδότηση από το κράτος”.

  •  Ο κόφτης στο πάγιο 

Αλλαγές έρχονται και στα πάγια των λογαριασμών ρεύματος καθώς δεν θα πρέπει  υπερβαίνουν τα 5 ευρώ, ύστερα από σχετική νομοθετική παρέμβαση που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας . “Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε”,  τόνισε πρόσφατα  ο κ. Σκρέκας .

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώνετε από αύριο-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Το Open παραθέτει παρακάτω παραδείγματα για το πόσο θα πληρώσουν από αύριο, Δευτέρα, 1η Αυγούστου ρεύμα οι καταναλωτές με το νέο σύστημα τιμολόγησης. Αναλυτικά:

Α. Οικογένεια

  • Πρώτο παράδειγμα:

Μια οικογένεια που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες θα πληρώσει ρεύμα 91,79  ευρώ. Αυτό αφορά τους  λογαριασμούς που θα δουν οι  καταναλωτές  τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Με το νέο σύστημα τιμολόγησης τον Αύγουστο θα δουν το Σεπτέμβριο και μετά λογαριασμό  ύψους  68,58  ευρώ. Η τιμολόγηση θα είναι αυτή και για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο τη  λιανική τιμή που πλήρωνε  ένας καταναλωτής  ήταν στα 30 λεπτά και τον Αύγουστο μετά τις εκπτώσεις φτάνει μαζί με το ΦΠΑ  πηγαίνει στα 23 λεπτά

  • Δεύτερο παράδειγμα:

Οικογένεια που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες θα πληρώσει 156,16 ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  116, 41 ευρώ. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται οι εκπτώσεις για την ίδια τιμή λιανικής.

Β. Εμπορικά τιμολόγια για επιχειρήσεις 

  • Πρώτο παράδειγμα:

Μια επιχείρηση που καταναλώνει  1.000 κιλοβατώρες  θα πληρώσει τον Ιούλιο ρεύμα 283, 92 ευρώ και για τον Αύγουστο 269, 93 ευρώ .Οι  κρατικές επιδοτήσεις είναι αρκετά ενισχυμένες για τον μήνα Αύγουστο καθώς ανέρχονται περίπου στα 30 λεπτά .

  • Δεύτερο παράδειγμα:

Επιχείρηση που έχει ενεργοβόρες  συσκευές που φτάνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα πληρώσει τον Ιούλιο ρεύμα 850, 81 ευρώ και τον Αύγουστο θα πέσει στα 806, 61 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή έχει ληφθεί ως μέσο τιμή σύγκρισης το ποσό των 50 λεπτών, διότι αυτό αφορά την πλειοψηφία των καταναλωτών.  Αυτό θα γίνει επειδή  κάποιοι  πάροχοι θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους μέχρι τη Δευτέρα.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum