25 Μαρτίου, 2023

ΡΑΕ: Πότε θα έρθουν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Από τις αρχές του 2022 αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Αθανάσιο Δαγούμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Δαγούμας, οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να παρέχουν ενημέρωση από τις αρχές του 2022 στους καταναλωτές για το εκτιμώμενο μέγιστο ύψος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από την υπογραφή συμβάσεων με παρέμβαση της ΡΑΕ, από τις αρχές του 2022.
Επίσης ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας είπε ότι η παρέμβαση της ΡΑΕ αποσκοπεί σε καλύτερη προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να γνωρίζουν το μέγεθος του ρίσκου που αναλαμβάνουν και να επιλέγουν είτε κυμαινόμενο τιμολόγιο, είτε σταθερό (χωρίς ρήτρες προσαύξησης) το οποίο πρέπει να διαθέτει το σύνολο των προμηθευτών. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσει σύντομα διαβούλευση που θα αφορά και το ελάχιστο «πακέτο» πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.


Η διαβούλευση για τις παραμέτρους των τιμολογίων του ρεύματος

Πρόσφατα εξάλλου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις παραμέτρους των τιμολογίων, για τις οποίες οι τελικές αποφάσεις της Αρχής αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Δαγούμας η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή δύο τουλάχιστον από τις προτάσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση ορίου διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις αυτές (με κυμαινόμενα τιμολόγια). Σε θέματα που σχετίζονται με τις ρήτρες επικεντρώνονται εξάλλου τα παράπονα που λαμβάνει η Αρχή από τους καταναλωτές.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ο κ. Δαγούμας τόνισε πως οι ενδείξεις από τα διεθνή Χρηματιστήρια συντείνουν στο ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι το Μάρτιο ενώ αναφορικά με ενδεχόμενο πρόβλημα επάρκειας τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και ότι όλοι οι φορείς παρακολουθούν τις εξελίξεις. Παράλληλα ανέφερε πως η ΡΑΕ ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος ότι θα ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών και θα προχωρήσουν ακόμη και σε αυξήσεις κεφαλαίου εάν χρειαστεί.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η σημερινή εικόνα με την υπερπληθώρα των εγκεκριμένων αιτήσεων τρομάζει τις τοπικές κοινωνίες ενώ η ρεαλιστική εκτίμηση είναι πως μόνο το 10-20% των αδειών που έχουν εκδοθεί θα υλοποιηθούν.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments