«Συμφωνία κυρίων» με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ για «πάγωμα» των τιμών έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση.
Ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων αναμένεται να σαρώσει την αγορά και να πλήξει ξανά το «καλάθι της νοικοκυράς».
Για να μπει «φρένο» σε νέες αυξήσεις έπεσε στο τραπέζι η πρόταση μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα: Ήδη υπάρχει μια λίστα με πιθανές παρεμβάσεις όμως η συγκεκριμένη εναλλακτική εάν ενεργοποιηθεί θα γίνει μετά τον Μάρτιο. Άμεσα όμως θα μπει «πάγος» στις τιμές.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των super market για μια «συμφωνία κυρίων» ώστε οι τιμές να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και να μην ξεφύγουν και άλλο προς τα πάνω.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες επικαλούνται τα υψηλά κόστη που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και από την άλλη η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορούν να απορροφήσουν αυτό το κόστος και να μην το περάσουν στο «καλάθι της νοικοκυράς», δεδομένου ότι μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής στο 22%, «ψαλιδίστηκε» η προκαταβολή φόρου, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και καταργήθηκε και η εισφορά αλληλεγγύης στους μισθούς των υπαλλήλων.

«Παγώνουν» οι τιμές με… ενσωματωμένες αυξήσεις

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανό να «δώσουν τα χέρια» και οι τιμές για το επόμενο διάστημα να παραμείνουν καθηλωμένες στα σημερινά επίπεδα.

Βεβαίως, εδώ πρέπει να πούμε ότι όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήδη προϊόντα και υπηρεσίες έχουν ενσωματώσει σοβαρές ανατιμήσεις.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας υψηλό 10 ετών από το 2010. «Υπαίτιοι» της μεταβολής αυτής η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 134,5%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 45% και του πετρελαίου κατά 34,1%.

Σε μέσα ετήσια επίπεδα ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2021 διαμορφώθηκε στο 1,2%, έναντι -1,2% που ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2020.

Ειδικά για τον Δεκέμβριο παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα, η υψηλή ακόμη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το καθεστώς μετάβασης της οικονομίας στην πράσινη ενέργεια που αυξάνει έμμεσα (μέσω υψηλών τιμών για συμβόλαια ρύπων) την τιμή του ρεύματος, οδήγησε τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα να έχουν αυξήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,5%.

Πήραν «φωτιά» βασικά προϊόντα

Το υπόλοιπο 1,6% της συνολικής αύξησης κατά 5,1% για τον Δεκέμβριο προέρχεται κυρίως από βασικά είδη διατροφής οι τιμές των οποίων έχουν πάρει επίσης φωτιά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής τους.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 19,6%, στα πουλερικά και τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας κατά 6,6%, στα νωπά ψάρια κατά 6,7% και στο μοσχάρι κατά 4,2%.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στην τιμή του ελαιόλαδου (17%) και των άλλων βρώσιμων ελαίων (17%), στις πατάτες (14,2%), στα ζυμαρικά (7,6%), στις τιμές των τυριών (5,5%), του ψωμιού (4,9%) ενώ και στα νωπά λαχανικά και τα φρούτα οι τιμές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 5,5%. Οι σοκολάτες είχαν αύξηση της τιμής τους κατά 4%, ενώ ο καφές και τα λοιπά τρόφιμα, είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 3,4%.

Μέρος από το μεγάλο κύμα των αυξήσεων αντιστάθμισαν οι μειώσεις τιμών στο χοιρινό κρέας κατά 1,5%, τα αλλαντικά κατά 3,5% και το νωπό γάλα κατά 1,4%.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει επίσης σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων κατά 11,5% στα μεταχειρισμένα, κατά 7,7% στα καινούργια, στα υαλικά και τα επιτραπέζια είδη για το σπίτι κατά 7,4% και 3% στις τιμές ένδυσης και υπόδησης.

Πόσο αυξήθηκαν οι υπηρεσίες

Στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται αύξηση κατά 5,7% στις τιμές για οικιακές υπηρεσίες και 19,6% για μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο και 7,3% στις τιμές των ξενοδοχείων των μοτέλ και των πανδοχείων.

Στη μηνιαία σύγκριση η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
  • 0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum