Μια συζήτηση μεταξύ του Γιάννη Σπανού, του Kymi Palace και του Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, πριν μερικούς μήνες, κατέληξε στη δημιουργία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κύμης (ΙΟΚ), του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε στις 26 Μαΐου 2023 και αποτελεί πλέον αναγνωρισμένο σωματείο.
Η συζήτηση αυτή αφορούσε στις ελλείψεις δημιουργικής απασχόλησης των νέων παιδιών της περιοχής αλλά και στην ανάγκη αναζωογόνησης της σχέσης των Κουμιωτών με τη θάλασσα μα και τη ναυτιλία γενικότερα.
Η συζήτηση εξελίχτηκε σε στενή συνεργασία, με αλλεπάλληλες επαφές αλλά και επισκέψεις στην Κύμη στελεχών της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, οι οποίοι εξήραν το ιδανικό ναυταθλητικό περιβάλλον της περιοχής.
Το αποτέλεσμα ήταν μια ομάδα 23 νέων ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή της Κύμης να αναλάβουν, ως ιδρυτικά μέλη, την υποχρέωση να συστήσουν και να υποστηρίξουν από εδώ και στο εξής το νεοσύστατο Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κύμης, ο οποίος στοχεύει πρωταρχικά στην καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας αλλά και της ιδιωτικής ψυχαγωγικής ναυσιπλοΐας, καθώς επίσης και στη συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση αγάπης προς τη θάλασσα.
Παράλληλα, τα 23 ιδρυτικά μέλη αναγνωρίζουν τη ναυτική παράδοση μιας ιστορικά θαλασσινής πόλης, της Κύμης (σημειώνεται πως μετά την Επανάσταση του 1821 διέθετε πάνω από 400 ιστιοφόρα σκάφη), πιστεύουν στη θάλασσα ως στοιχείου ζωής και προόδου, έχουν πλήρη συνείδηση της συμβολής ιστορικά της ναυτικής παράδοσης στην ευημερία του τόπου τους.
Και με αυτήν την αντίληψη, οι άνθρωποι του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κύμης προτίθενται να επενδύσουν στη νεολαία και το ναυταθλητισμό, και ειδικότερα: Να προσελκύσουν τα παιδιά που αναζητούν την επαφή με τη θάλασσα, να τους προσφέρουν την ευκαιρία και τη χαρά της εκμάθησης των ναυταθλημάτων, να τα εκπαιδεύσουν στην ευγενή αγωνιστική άμιλλα στον αθλητικό θαλάσσιο στίβο, να συμβάλουν στη σωματική τους ευρωστία και να τους διδάξουν την εφαρμογή κανόνων στην ενεργητική ψυχαγωγία και μετέπειτα στη ζωή τους.
Υπηρετώντας αυτόν το σχεδιασμό, την Τετάρτη 31 Μαΐου, σε χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμένα της Κύμης, δίπλα στην γλίστρα, εγκαταστάθηκε –με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Λιμεναρχείου και μετά από παραχώρηση χώρου απλής χρήσης που παρείχε ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας- οικίσκος τύπου isobox (ευγενικής χορηγίας επίσης του Οργανισμού) για την εξυπηρέτηση των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων του νεοϊδρυθέντος Ομίλου.
Ο οικίσκος αυτός θα αποτελέσει το σημείο διοίκησης και θεωρητικής εκπαίδευσης των αθλητών, όπως επίσης και χώρος αποθήκευσης του ναυταθλητικού εξοπλισμού.
Επιπρόσθετα, έξω από τον οικίσκο τοποθετήθηκαν δύο (2) παγκάκια που έχουν κατασκευαστεί από πλήρως ανακυκλωμένο υλικό που «αλιεύθηκε» από τον ίδιον το λιμένα της Κύμης, δύο περίπου χρόνια πριν, σε δράση καθαρισμού βυθού που είχε διοργανώσει η Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Τα ιδρυτικά μέλη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κύμης θέλουν να ευχαριστήσουν για την μέχρι τώρα πολύτιμη υποστήριξή τους τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Πρόεδρο και το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κα Ανδρονίκη Αναστασίου και κ. Χαράλαμπο Τσουκαλά, αντίστοιχα, τον Πρόεδρο κ. Σπύρο Γεροντίτη και τα μέλη του Δ.Σ., όπως επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χαράλαμπο Μανιάτη και το στέλεχος του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας κα Αρετή Γεωργιοπούλου καθώς και τον Λιμενάρχη Κύμης, υποπλοίαρχο Λ.Σ. Χαράλαμπο Κρυσταλλογιάννη.
Οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς και μέσα στο καλοκαίρι, όπως υπολογίζουν οι άνθρωποι του, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κύμης θα «ανοίξει πανιά» στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
Οι εγγραφές αρχίζουν σε λίγο…..
πηγή:The Polis Project
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum