3 Οκτωβρίου, 2023

ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στα επιδόματα— Όλες οι λεπτομέρειες

Έρχονται αλλαγές από το 2023 στον τρόπο καταβολής επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

Μια από αυτές είναι τα επιδόματα αυτά να πληρώνονται με προπληρωμένη κάρτα. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό το είχε θίξει η Επιτροπή Πισσαρίδη. Όπως είπε, η διαφάνεια στη χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές  λοιπόν που θα γίνουν στα επιδόματα είναι οι εξής:

  • Οι προπληρωμένες κάρτες 

Τα περισσότερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (όπως το επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης) αλλά και της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται με προπληρωμένες κάρτες. Σημειώνεται ότι μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται σήμερα το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών για το μισό ποσό. Επίσης επισημαίνεται πως η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση επιδόματος οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping , e- banking και άλλες online υπηρεσίες.

  • Κάρτες

Με κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας από την ΔΥΠΑ.

  • Μετρητά 

Για τις προπληρωμένες κάρτες θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών. Και το ποσό που θα μείνει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α

  • Κίνητρα-προπληρωμένες κάρτες

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως δαπάνες για τα παιδιά για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν  άλλες δαπάνες όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments