5 Ιουνίου, 2023

«Μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ που πρέπει να στηριχτούν: Τα… μπερδέματα στην εστίαση, σε αδιέξοδο οι μουσικοί

Μεγάλο “μπέρδεμα” με τους ΚΑΔ που πρέπει να στηριχθούν. Υπό εξέταση τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ έως και τις 17 Ιανουαρίου, με την Κυβέρνηση να αναμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.
Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι φυσικά αν θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους ή αν θα «χαλαρώσουν». Πέρα πάντως από τον συγκεκριμένο «πονοκέφαλο» το Υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει ακόμη έναν: Το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σήμερα τα μέτρα που είναι σε ισχύ αφορούν σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται καθώς ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά δεν βοηθά στο να υπάρχει σαφής διαχωρισμός στο ποιοι έχουν δικαίωμα στην κρατική στήριξη και ποιοι όχι.

Η «διόρθωση» στους ΚΑΔ

Δεν είναι λίγα λοιπόν τα ζητήματα που ανακύπτουν και τίθενται προς εξέταση από το υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μουσικής αφορά σε ένα μέρος μόνο της εστίασης (μπαρ, καφωδεία κλπ) ενώ πέρυσι όλοι οι ΚΑΔ της εστίασης επιδοτήθηκαν. Ως εκ τούτου, τώρα ανακύπτουν ξανά αιτήματα προς την ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις ΚΑΔ, από επιχειρήσεις εστίασης που δεν είχαν μπει στη διαδικασία αυτή πέρυσι αφού επιδοτήθηκαν τότε λόγω των οριζόντιων μέτρων παρά τις αποκλίσεις στους Κωδικούς Δραστηριότητας που δηλώνουν.

Το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ

Πρόβλημα ανακύπτει για αναστολές εργασίας υπαλλήλων, λόγω της σύγχυσης για το ποιος είναι ο πρωτεύων ΚΑΔ και ποιος ο δευτερεύων ΚΑΔ μιας επιχείρησης.

Για πολλούς εργαζομένους με ειδικότητες που σχετίζονται με τη μουσική, η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ δεν δέχεται τις δηλώσεις των επιχειρήσεων για αναστολή εργασίας και δικαίωμα επιδότησης με 17,8 ευρώ τη μέρα από το κράτος (534 ευρώ το μήνα) επειδή σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν αρκετούς κωδικούς ΚΑΔ και, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ενεργή σύμβαση με αυτές τις επιχειρήσεις, μπορεί να είναι ο τρίτος ή ο τέταρτος κατά σειρά δηλώσεως ΚΑΔ της επιχείρησης, εκείνος που αφορά τη μουσική.
Και έτσι η πλατφόρμα δεν δέχεται την δήλωση αναστολής για εργαζομένους μουσικούς, εάν δεν βρίσκει και ΚΑΔ που να αφορά μουσική.

Για να μην αποκλειστούν για τέτοιους λόγους οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει πέρυσι την λύση, να εξετάζεται ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα δηλωθέντα έσοδα.
Στην περίπτωση της εστίασης όμως είναι δύσκολο να επιμεριστούν τα έσοδα: για παράδειγμα, μπορεί το βράδυ μία ταβέρνα να έχει ζωντανή μουσική, αλλά το πρωί όχι. Και δύσκολα μπορεί να διαχωρίσει κανείς τα έσοδα ανά ΚΑΔ (για να κάνει συγκρίσεις και αναγωγές το 2022) αναλόγως με το πόσα εισπράχθηκαν όταν έπαιζε μουσική ή όχι, για κάθε ώρα κάθε ημέρας λειτουργίας του καταστήματος, το 2020 και το 2021.

Σε αδιέξοδο οι μουσικοί

Ειδικά μια «μερίδα» μουσικών έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο: Από την μια, είναι μεν εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα «Μητρώο Καλλιτεχνών», αλλά εκεί γίνεται δεκτή μονομερής δήλωση αναστολής εργασίας εκ μέρους τους, επειδή έχουν ενεργές συμβάσεις με τις επιχειρήσεις Εστίασης.

Από την άλλη, την στιγμή που μονομερή δήλωση ως πληττόμενοι δεν μπορούν να κάνουν αφού φαίνεται να εργάζονται, η επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει την αίτηση της για την αναστολή, καθώς η πλατφόρμα την απορρίπτει λόγω λάθους ΚΑΔ!

Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, ενώ με κρατική εντολή αποφασίζεται απαγόρευση εργασίας κάποιων ειδικοτήτων, η αποζημίωση σχετίζεται με τον ΚΑΔ του εργοδότη τους. Αλλά το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ απειλεί στέρηση των δικαιωμάτων από νόμιμα εργαζόμενους.

Αφού λυθούν τα θέματα των εργαζομένων, ως τα τέλη του μηνός το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης εργοδοτών-επιχειρήσεων βάσει των ΚΑΔ, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments