Μπακλαβάς με καρύδι από την Κύμη

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά ή φύλλο Βηρυτού
- 500 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
- 8 κ.σ. ζάχαρη, περίπου 120 γραμμάρια
- 2 κ.σ. φρυγανιά
- Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 1/2 κούπα (300 ml) βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- Ολόκληρα γαρίφαλα για τη διακόσμηση
- Για το σιρόπι: 500 ml νερό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί και διαλύουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λεμόνι και την κανέλα. Μόλις βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φρυγανιά στο καρύδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ξύσματα.
Κρατάμε το φύλλο σκεπασμένο με νωπή πετσέτα. Βουτυρώνουμε το ταψί. Στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα ραντίζοντας καλά το κάθε ένα με βούτυρο. Με ένα κουτάλι πασπαλίζουμε το φύλλο με γέμιση. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο ραντίζοντας το με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με γέμιση και ξανά φύλλο. Συνολικά η διαδικασία για 12 φύλλα είναι: 3 φύλλα κάτω, γέμιση-φύλλο για τα επόμενα 6 φύλλα και τέλος τα 3 φύλλα της κορυφής. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά.
Χαράζουμε το μπακλαβά διαγώνια σε “διαμάντια” (ρόμβους). Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε ένα γαρίφαλο. Ψήνουμε το μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C για 45-50 λεπτά περίπου ή στον αέρα στους 170°C. Μόλις βγει καυτός από το φούρνο, τον σιροπιάζουμε ρίχνοντας το σιρόπι με μια κουτάλα σταδιακά. Αφήνουμε τον μπακλαβά να ρουφήξει το σιρόπι τουλάχιστον για 1μιση – 2 ώρες.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!