28 Οκτωβρίου, 2021

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΑ

Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, η οποία είναι χτισμένη σε απόμερο και απόκρημνο σημείο με καταπληκτική θέα.

Η μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από κυνηγημένους από Τούρκους μοναχούς του Αγίου Όρους. Σχετικά με την χρονολογία κτίσεως της μονής, υπάρχει στη μονή σφραγίδα του 1643. Η μονή διέθετε μεγάλο αριθμό μοναχών τον 17ο αιώνα και αποτελούσε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για όλη την Εύβοια. Λόγω της βοήθειας που παρείχε στους έλληνες επαναστάτες του ’21, η μονή καταστράφηκε από τον Τούρκο πασά της Καρύστου το 1823. Το 1847 ανεγέρθη εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η μονή βοήθησε πολύ τους έλληνες αντάρτες. Από το 1976 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία.

Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό συγκρότημα και έχει όψη φρουρίου. Στη βορινή πλευρά της μονής υπάρχει οχυρωματικός πύργος, που βοηθούσε τους μοναχούς στην άμυνα κατά των πειρατών. Αξιόλογη είναι η βιβλιοθήκη της μονής με συγγράμματα του 18-19ου αιώνα. Τέλος, διαθέτει αξιοσημείωτα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ αυτών και έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο του 16ου αιώνα.

Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Τηλεφωνο Μονής:
22220-22616

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments