Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από 100% σήμερα για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν το επόμενο διάστημα φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019 φαίνεται να έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δώσει ανάσα ρευστότητας σε όλους εκείνους που πλήττονται από τον κορονοϊό και κινδυνεύουν ακόμα και με «λουκέτο».Σύμφωνα με την εφημερίδα “TO BHMA”, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από τον Ιούνιο του 2020 σε 12% ή 11% από 13% που ισχύει
Μάλιστα ο νέος μειωμένος ΦΠΑ αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολο της εστίασης χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα που σερβίρονται, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα αλκοολούχα ποτά ή τα αναψυκτικά που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Το τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και άλλες προτάσεις ελάφρυνσης των βαρών σε επαγγελματίες και πληττόμενες επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα -ανάλογα με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων- διαμορφώνεται στα 650 ή στα 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα “TΟ ΒΗΜΑ”, το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες εφαρμογής σε σύγκριση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία αν δεν μειωθεί εφέτος τότε το 2021 το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς φέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.

Παράδειγμα:
Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή. Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γίνει από εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της εφετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 2.400 ευρώ, του χρόνου. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Αν, όμως, η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της φετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) κατά 50%, τότε ο επαγγελματίας του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά και κάποια ελάφρυνση στο τέλος επιτηδεύματος, αυτό θα βοηθούσε να επιβιώσουν αρκετές επιχειρήσεις. Διαφορετικά το «λουκέτο» καραδοκεί αν τελικά καταρρεύσουν εφέτος τα έσοδά τους και την ίδια στιγμή φαίνονται «πλούσιοι» στη φορολογική δήλωση του 2020 λόγω αυξημένων κερδών το 2019.

Η κατάργηση
Για την προκαταβολή του φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες υπάρχει πρόταση να καταργηθεί εντελώς για φέτος εφόσον αφορά πληττόμενους ΚΑΔ, σύμφωνα με την εφημερίδα “TO BHMA”.
Η μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% από το 24% που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα γινόταν ίσως και εφέτος φαίνεται να μεταφέρεται για τα εισοδήματα του 2021, καθώς για εφέτος οι περισσότερες εταιρείες θα εμφανίσουν ζημιές και άρα όσο και να μειωθεί ο φόρος όφελος δεν θα προκύψει.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum