Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η ΕΜΥ, ενώ μηνύματα μέσω του “112” εστάλησαν το βράδυ της Παρασκευής σε κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας, με την επισήμανση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τα δυτικά, με πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Tα ισχυρά φαινόμενα θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα, σε Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά και στη συνέχεια θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μήνυμα από το “112” για την κακοκαιρία – “Αποφύγετε τις μετακινήσεις”

Μήνυμα μέσω του “112” για την επερχόμενη κακοκαιρία εστάλη στους κατοίκους, αρκετών περιοχών της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενημερώνονται ότι θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο μήνυμα, υπάρχει η σύσταση οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

 

 

Κακοκαιρία: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ, που εκδόθηκε την Πέμπτη  (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

 

 

Κακοκαιρία

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Θυελλώδεις άνεμοι και υψηλός κυματισμός σε Σαρωνικό και Νότιο Ευβοϊκό

Βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων αναμένεται τη νύχτα της Παρασκευής, στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12, στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στον χάρτη 1 παρουσιάζεται ενδεικτικά ο άνεμος που αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου 11/12:

κακοκαιρία πίνακας 1

 

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κυμάτων.

Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό.

Στον Χάρτη 2 φαίνεται ενδεικτικά το αναμενόμενο σημαντικό ύψος κύματος το απόγευμα του Σαββάτου 11/12.

κακοκαιρία πίνακας 2

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum