Με «φόντο» το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, το ένα μετά το άλλο ενεργοποιούνται προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που ανοίγουν έπειτα από σχεδόν 6 μήνες με κατεβασμένα ρολά: Υπολογίζεται πως μέσα στον Μάϊο θα «βγουν στον αέρα» προγράμματα ενίσχυσης τεσσάρων επαγγελματικών κλάδων με ποσά που θα αγγίζουν και τα 400.000 ευρώ! ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται στο κράτος!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Στο στρατηγείο της οδού Νίκης και συγκεκριμένα στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη σχεδιάστηκαν τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτήσουν γυμναστήρια, παιδότοπους, εστίαση και ξενοδοχεία προκειμένου να καλύψουν τα «πρώτα τους έξοδα», αυτά δηλαδή που θα κάνουν για την επανεκκίνησή τους.about:blankRemaining Time-0:25FullscreenMute

Επιχορηγήσεις έως και 400.000 ευρώ για τον τουρισμό
Έτσι, μέσα στον μήνα το ένα μετά το άλλο τα συγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα δίνουν την δυνατότητα στους επαγγελματίες να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης για τους πρώτους μήνες λειτουργίας: Ειδικά για τον τουρισμό και συγκεκριμένα τις ξενοδοχειακές μονάδες τα ποσά που θα χορηγηθούν θα αγγίζουν ακόμη και τα 400.000 ευρώ! Χρονικά, πάντως ο πρώτος κλάδος που θα δει «ζεστό χρήμα» στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, είναι η εστίαση.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα -με την Κομισιόν να αναμένεται να ανάψει το τυπικό «πράσινο φως»- ενεργοποιείται η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέσα από την οποία οι επαγγελματίες της εστίασης θα διεκδικήσουν επιχορηγήσεις που φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ ως «κεφάλαια επανεκκίνησης».

Πώς θα εξασφαλίσουν ενίσχυση έως 100.000 ευρώ οι επαγγελματίες της εστίασης
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά –όπως προαναφέρθηκε- τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.

Ποιοι άλλοι κλάδοι θα ενισχυθούν με ποσά έως 17.000 ευρώ
Σε ό,τι αφορά τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το σχετικό πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης -κάτι ανάλογο δηλαδή με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την εστίαση- ως ενίσχυση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους. Το κεφάλαιο αυτό δεν θα επιστραφεί καθώς έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 4.000 έως 17.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων
Πάντως όπως προκύπτει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ και σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης
Όπως επισημαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο «στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδότοπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας. Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας».

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum