«Τριπλή» -σχεδόν- δόση για το επίδομα τέκνων Α21 θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το Πάσχα: Η αρχή θα γίνει με την πληρωμή στο τέλος του μήνα της πρώτης δόσης του επιδόματος για την φετινή χρονιά, σε όσους υπέβαλαν την σχετική αίτηση. Την Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνει και νέα καταβολή, καθώς για πρώτη φορά στον «κύκλο» των δικαιούχων έκτακτων ενισχύσεων μπαίνουν και οι οικογένειες με παιδιά και συγκεκριμένα εκείνοι που λαμβάνουν το επίδομα Α21.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνοι οι οικογενειάρχες που θα πάρουν το «δώρο Πάσχα» είναι όσοι έκαναν τις αιτήσεις τους για το φετινό επίδομα μέχρι και το α’ δεκαήμερο του Μαρτίου.

Αναμένεται ωστόσο και η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα, γιατί εάν δοθεί μόνον σε όσους πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση χιλιάδες θα είναι οι οικογένειες που δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, για τυπικούς λόγους.

Τι θα γίνει με όσους δεν υπέβαλαν αίτηση

Η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων «κλείνει» πάντα λίγο πριν από κάθε πληρωμή και ανοίγει και πάλι μετά: Οι δικαιούχοι δεν χάνουν το επίδομά τους, ακόμη και αν δεν προλάβουν τις προθεσμίες και κάνουν την αίτηση σε επόμενη χρονική περίοδο, γιατί το λαμβάνουν αναδρομικά. Οπότε κάτι ανάλογο θα πρέπει να υιοθετηθεί και για το «Δώρο Πάσχα» ή να δοθεί σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι και πέρυσι με κίνδυνο βεβαίως να το πάρουν και κάποιοι μπορεί να μην το δικαιούνται πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ 18 με 21 Απριλίου, υπολογίζεται πως θα καταβληθεί το «Δώρο» στους δικαιούχους ή η επονομαζόμενη «Επιταγή Ακρίβειας»: Συγκεκριμένα, το ποσό που θα δοθεί θα είναι ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι Α21 και τι ποσά εισπράττουν

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ

• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ

• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

 

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum