«Τρέχουν να προλάβουν» στο Υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης: Με φόντο την «καταιγίδα» ενεργειακών ανατιμήσεων στο στρατηγείο της οδού Νίκης επιχειρούν να συντάξουν και να εκδώσουν άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και να «ανοίξουν» την πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Ο στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να γίνουν ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προκαταβολικά, νωρίτερα από άλλες χρονιές θα επιχειρηθεί να χορηγηθεί το νέο αυξημένο και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης: Η σκέψη είναι οι πρώτες πληρωμές να γίνουν ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με εκείνη που υιοθετήθηκε πέρυσι για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και θα ισχύσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- και φέτος: Μόνον που τώρα αν πάνε όλα βάσει του σχεδιασμού οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αιτήσεις μέσα στον επόμενο μήνα και θα πληρωθούν άμεσα χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν να συμβεί αυτό μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Η «ιδιαιτερότητα» του νέου επιδόματος θέρμανσης

Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου που θα ακολουθηθεί είναι ότι το ύψος του επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα εισπράξει τελικά κάθε νοικοκυριό δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων!

Βεβαίως μετά και τις παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου γνωρίζουμε πως φέτος το επίδομα θα αυξηθεί και το κατώτατο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ με το ανώτατο να φτάνει τα 750: Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ακριβές ποσό που του αναλογεί! Και αυτό γιατί και φέτος θα υπολογιστεί βάσει… Ταχυδρομικού Κώδικα!

Ειδικότερα, το επίδομα θέρμανσης για κάθε οικογένεια καθορίζεται μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων, που περιλαμβάνει περίπου 13.000 οικισμούς της χώρας και για τη χορήγησή του αξιοποιούνται δεδομένα δήμων και οικισμών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε ένα «χάρτη» που «χρωματίζει» κάθε περιοχή ανάλογα με τις καιρικές της συνθήκες.

Η λογική είναι το επίδομα να προσδιορίζεται για τον οικισμό, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό, με τον… Ταχυδρομικό Κώδικα να λαμβάνεται υπόψη.

Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος, ουσιαστικά καθορίζεται μέσα από έναν αλγόριθμο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθεί και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται του ποσού των 100 ευρώ, ούτε θα υπερβαίνει το ποσό των 750 ευρώ.

Τι προσέχουμε στη διαδικασία για το επίδομα

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί. Και μιας και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει, όσοι καλύψουν -έστω από… τύχη- το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή.

Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως το Φεβρουάριο- Μάρτιο, οπότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα.

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ, εφόσον βεβαίως ισχύσουν ακριβώς οι ίδιες αποφάσεις με πέρυσι: Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά υπήρχε η πρόβλεψη «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 100 ευρώ δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ και προμηθεύτηκε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να αποκλειστούν με το … καλημέρα από την χορήγηση του επιδόματος, ακόμη και εάν πληρούν τα κριτήρια, πάντα βεβαίως με την προϋπόθεση να ισχύσουν ανάλογες με τις περσινές αποφάσεις: Αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, λοιπόν, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομα τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Το νέο επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Επιδοτούνται –πέρα από το πετρέλαιο- φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ υπάρχει και ένδειξη για το ποιοι οικισμοί έχουν μικρότερο αριθμό κατοίκων από 2.500 και άρα δικαιούνται επιδότησης και για καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ).

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum