25 Μαρτίου, 2023

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενώ σημαντική είναι η ανάσα που δίνεται στους σεισμόπληκτους σε Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία αφού προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση χωρίς προσαύξηση έως και τις 29 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να δείτε την ταυτότητα οφειλής μπορείτε να επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του myAADE.

myaade

Τα 6 βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:

1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.

6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Τριετής απαλλαγή για τα σεισμόπληκτα ακίνητα σε Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση στην οποία προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων).

Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Σάμος σεισμός
Φωτό από τον σεισμό στη Σάμο

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» και ποιοι μειωμένο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 υπολογίζεται, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να δει τον λογαριασμό του είτε μειωμένο ή ακόμη και «φουσκωμένο», χωρίς μάλιστα; να έχει μεταβληθεί η περιουσιακή του κατάσταση!

Φυσιολογικές αυξομειώσεις στον φόρο θα εντοπίσουν οπωσδήποτε εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θα διαπιστώσουν διαφορές χωρίς να έχει υπάρξει αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση: Έτσι, «κουρεμένο» ΕΝΦΙΑ, έστω και ελάχιστα, θα δουν οι υπόχρεοι που λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα πληρώσουν λιγότερα αφού θα εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής παλαιότητας που θα περιορίσει τον φόρο.

Αντίθετα «φουσκωμένος» θα έρθει ο λογαριασμός για εκείνους που ναι μεν διαμένουν στο … ίδιο σπίτι, αλλά ο αριθμός των τετραγωνικών… άλλαξε μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών!

 

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments