29 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΝΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’ ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ’’

Είναι γνωστό, ότι στην Περιοχή των Μανικίων, είχε ξεκινήσει η κατασκευή φράγματος την περίοδο 2000 και μετά, για την υδροδότηση του συνόλου του σημερινού Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας.
Την μελέτη είχαν αναθέσει και είχαν επιβλέψει οι Τεχνικές Υπηρεσίες της
Νομαρχίας, αλλά την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κατασκευή, ανέλαβαν οι τότε τεχνικές υπηρεσίες της Κρατικής Περιφέρειας.
Το έργο εντάχθηκε ως αρδευτικό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κυρίως υδρευτικό και σε κάποιο ποσοστό αρδευτικό. Αυτός ήταν ο λόγος, για τον οποίο το έργο βγήκε από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν περάσει πλέον, περισσότερα από 15 χρόνια και δεν εντάχθηκε σε άλλο πρόγραμμα, παρά τις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν.
Με τα προγράμματα που καθιερώθηκαν από την Πολιτεία (φιλόδημος και Αντ. Τρίτσης), ο Δήμος παρακολούθησε κάθε πρόσκληση και όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί ένα σημαντικό τμήμα του έργου ήρθε αμέσως σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, όταν ήταν ακόμα Περιφερειάρχης ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος συμφώνησε αμέσως να συνεργαστεί η Περιφέρεια με τον Δήμο, ώστε να ενταχθεί ένα σημαντικό ποσό για να μη χαθούν τα εκατομμύρια που είχαν ήδη διατεθεί για το φράγμα, αλλά και να ολοκληρωθεί το έργο και να σταματήσουν τα προβλήματα ποιότητας του νερού, αλλά και να αποφευχθούν συχνότατες βλάβες κυρίως τα καλοκαίρια, λόγω της παλαιότητας των δικτύων.
Η Περιφέρεια με την σημερινή πολιτική ηγεσία, υπέγραψε με τον Δήμο, Προγραμματική Σύμβαση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και την κατασκευή του, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όπως άλλωστε είχε ξεκινήσει το έργο.
Όπως έχουμε ενημερωθεί ο Προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 41 εκατομμυρίων € και προβλέπεται:
1) Ολοκλήρωση του φράγματος με το ποσό των 20 εκατομ.€
2) Εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίου με το ποσό των 5 εκατομ. € και
3) Τα δίκτυα μεταφοράς νερού από το φράγμα μέχρι την Κύμη και την γύρω περιοχή, με το ποσό των 16 εκατ. €.
Όμως η μελέτη, έχει εκπονηθεί πριν από (30) περίπου χρόνια και χρειάζεται επικαιροποίηση και τροποποιήσεις με τα σημερινά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τους περιβαλλοντικούς όρους.
Για αυτούς τους λόγους, το έργο έχει ενταχθεί χωρίς προϋπολογισμό, ο οποίος θα προκύψει από την μελέτη και θα οριστικοποιηθεί η ένταξή του, μέσα σε ένα (1) μήνα, από την κατάθεση της επικαιροποιημένης μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων. Η μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι θα εκπονηθούν από την Περιφέρεια.
Είναι γεγονός ότι με το έργο τα δεδομένα αλλάζουν και η περιοχή όλου του Δήμου θα ωφεληθεί σημαντικά αφού ο Δήμος αναπτύσσεται στον Τουριστικό τομέα και επομένως το Φράγμα και η αναρρίχηση προωθούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό τον σημαντικό τομέα της οικονομίας που αναπτύσσεται στον Δήμο.
Ως Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως τον Υπεύθυνο του Προγράμματος κ. Στέλιο Πέτσα και τον συνεργάτη του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μιχάλη Σταυριαννουδάκη και φυσικά τα στελέχη που έχουν επωμιστεί αυτό το δύσκολο αλλά ιδιαίτερα ευεργετικό έργο για την Χώρα και την οικονομία της.
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την συνεργασία και για τις προσπάθειες, κυρίως με την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.
Είναι ανάγκη, να ανατεθούν αμέσως οι μελέτες χωρίς καθυστέρηση, ώστε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό, τα προβλήματα υδροδότησης σε όλο τον Δήμο και στην Δημοτική Ενότητα Αμαρυνθίων.
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments