Άνοιξε το «παράθυρο» για παράταση Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσον αφορά στην εξόφλησή της.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πως τουλάχιστον όσον αφορά στο κομμάτι της εφάπαξ πληρωμής του ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο κράτος δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα.
Κάτι που αν μη τι άλλο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους επαγγελματίες να αποπληρώσουν την ενίσχυση «κουρεμένη» ακόμη και σε ποσοστό σχεδόν 80%!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

 

Εάν και εφόσον ένας επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα και αποφασίσει να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του από τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα επιστρέψει στο Δημόσιο μόλις το 21,25% στην καλύτερη περίπτωση και το 57,5% στην χειρότερη, των ενισχύσεων που συνολικά έβαλε στο ταμείο του την περίοδο της πανδημίας.

 

Τι σκέπτεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών

 

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75% ενώ αν τα εξοφλήσουν εφάπαξ πριν από την εκπνοή του 2021 θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 20.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 4.250 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Αυτή την δυνατότητα –δηλαδή να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους- το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να την παρατείνει χρονικά, καθώς η αρχική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, χιλιάδες επαγγελματίες θα έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους με τη μέθοδο της εφάπαξ εξόφλησης και μέσα στο 2022.

Η παράταση ενός μήνα (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επέκταση κατά δύο ή τρεις μήνες της προθεσμίας.

Αν όμως δοθεί περισσότερος χρόνος από τον ένα μήνα στη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενδεχομένως θα πέσει στο «τραπέζι» εκ νέου και το σενάριο για παράταση συνολικά της έναρξης αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Ως γνωστόν, τα ποσά που έλαβαν ως ενίσχυση από το κράτος οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Οι επιλογές για την εξόφληση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν εάν:

  • Θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15%. Όπως προαναφέρθηκε, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να δώσει παράταση για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής κατά ένα μήνα. Δηλαδή, όσοι σχεδιάζουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν έως το τέλος Ιανουαρίου 2022
  • Θα εξοφλήσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Τι πρέπει να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.
  • Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum