«Βροχή» θα πέσουν τα επιδόματα μέσα στον Απρίλιο: Η επικρατέστερη ημερομηνία για την καταβολή των επιταγών ακρίβειας που πήραν «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, τοποθετείται λίγο πριν το Πάσχα. Και συγκεκριμένα μεταξύ 18 με 21 Απριλίου. Τα ποσά που θα δοθούν αγγίζουν ακόμη και τα 900 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι –μεταξύ άλλων- χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ έως και εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για πρώτη φορά στον «κύκλο» των δικαιούχων έκτακτων ενισχύσεων μπαίνουν και οι οικογένειες με παιδιά και συγκεκριμένα εκείνοι που λαμβάνουν το επίδομα Α21.

Όλοι οι δικαιούχοι των έκτακτων ενισχύσεων

Ποιοι ακριβώς όμως είναι οι δικαιούχοι των λεγόμενων «επιταγών ακρίβειας» και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν;

 • Επίδομα τέκνων: επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.
 • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους: Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.
 • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.
 • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
 • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι ξεκινούν από 200 και μπορεί να φτάσουν έως και τα 900 ευρώ. Ουσιαστικά είναι ποσά ίδια με αυτά που τους καταβάλλονται στις τακτικές πληρωμές.


Και «επιταγές καυσίμων»

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για όσους έχουν ΤΑΧΙ που θα λάβουν επίσης από την πολιτεία έκτακτη ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη καυσίμων. Θα πάρουν 200 ευρώ σαν αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Απρίλιο 28.600 δικαιούχοι λόγω κόστους αυξημένου κόστους καυσίμων

Τι ακριβώς ισχύει όμως και για τους οδηγούς που θα λάβουν την «επιταγή καυσίμων» και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων αμόλυβδης και πετρελαιοκίνησης;

 • Αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελ. Επαγγελματίες
 • κριτήριο οικογενειακού εισοδήματος: έως 30.000 ευρώ
 • η επιταγή θα πιστωθεί σε wallet μέσω εφαρμογής τύπου freedom pass και με αυτό θα πληρώνουν στα πρατήρια
 • εναλλακτικά μπορεί το ποσόν να πιστωθεί και σε ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού
 • θα ανοίξει Μητρώο Δικαιούχων στην πλατφόρμα Gov.gr και εκεί θα δηλώνει κάθε ιδιοκτήτης 1 όχημα που πρέπει να είναι στο όνομά του. Κάθε όχημα πρέπει να δηλώνεται από έναν μόνον 1 ιδιοκτήτη και κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να δηλώνει μόνον 1 όχημα
 • Στις περιπτώσεις οικογένειας με δύο οχήματα, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, την «επιταγή ακρίβειας» θα την λαμβάνουν και οι δύο δοηγοί των οχημάτων, πάντα βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι το οικογενειακό του εισόδημα δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
 • το όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία
 • η επιδότηση φτάνει έως 40 ευρώ συνολικά για 3 μήνες, 50 ευρώ για όσους έχουν κύρια κατοικία σε νησιά, αλλά και 30 ευρώ για μοτοσυκλέτες ή 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή

Για παράδειγμα, με τιμή αντλίας 2,10 ευρώ, σε νησιωτική το κόστος πέφτει σε 1,88 ευρώ

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum