27 Μαρτίου, 2023

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξήσεις- φωτιά έως και 50% θα δουν τον Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα θα φέρουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς -αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που θα φτάσουν μέχρι και το 50% , ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι έντονος ωστόσο δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους αφού κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών των CO2 ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και το συνεχιζόμενο ράλι τιμής του φυσικού αερίου.
Οι προσπάθειες συγκράτησης
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τουλάχιστον κερδοσκοπικές τάσεις, αφού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα υψηλά επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα , η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς .Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ να θέσει σε διαβούλευση προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει όταν υπογράφει σύμβαση το τελικό κόστος που θα πληρώσει και με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι προμηθευτές οι οποίες βρίσκουν αντίθετες τις εταιρείες προμήθειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ.
Η σχετική διαβούλευση που έληγε χθες, πήρε παράταση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο συγκράτησης των αυξήσεων εντάσσεται και η απόφαση της ΡΑΕ να επιμερίσει την ανάκτηση ποσού ύψους 16,7 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ που αντιστοιχεί σε υπoανάκτηση εισόδου για τη χρήση του δικτύου διανομής του έτους 2019 σε ορίζοντα 8 ετίας. Έτσι το ποσό που θα περάσει στην κατανάλωση ως χρέωση τέλους δικτύου για το 2021 περιορίστηκε σε 1,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον ΔΕΔΔΗΕ .Υπό συζήτηση τέλος φαίνεται να έχει τεθεί από κάποιες πλευρές η ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ υπό την έννοια ότι θα μπορούσε το πλεόνασμα που δημιουργείται στον ΕΛΑΠΕ από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος να διαμοιραστεί στους καταναλωτές , περιορίζοντας τη συνεισφορά που καταβάλλουν οι ίδιοι . Με επιφύλαξη βλέπει η ΡΑΕ πάντως ένα τέτοιο σενάριο καθώς εκτιμά ότι το πλεόνασμα ΕΛΑΠΕ δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments