Αλλάζει “πρόσωπο” ο τομέας της Υγείας με τις τροποποιήσεις που ετοιμάζουν να φέρουν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας στον κλάδο.
Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τομέα της Υγείας με «νοήμονα συστήματα».
Τόνισε, μάλιστα, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα νέα σχέδια και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
“Με κάθε υπουργείο θα κάνουμε μια κοινή στρατηγική και κάποιες μεγάλες συμβολικές ενέργειες. Στον τομέα Υγείας πρόκειται να υπάρξουν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, όπως τηλεσυμβουλευτική και στοχευμένες παρεμβάσεις είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε για συγκεκριμένα νοσήματα” .
Ο υπουργός έκανε λόγο για προληπτική ιατρική, υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε ένα εξαιρετικό σύστημα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έχει δεδομένα από το 2012 και μετά. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μάς επέτρεψε να κάνουμε την άυλη συνταγογράφηση, να προτεραιοποιήσουμε νοσήματα στον εθνικό εμβολιασμό.
Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο πλούτος των δεδομένων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ειδικούς για να μπορέσει κανείς να πηγαίνει στοχευμένα με όρους προληπτικής ιατρικής και να προτείνει σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συγκεκριμένες εξετάσεις. Η διαδικασία είναι ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που βρίσκεται στα σκαριά.
Για αρχή πρέπει να έχει νοήμονα συστήματα που να μπορούν να διαβάσουν αυτά τα δεδομένα κι έπειτα έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη” . Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης πρόκειται να γίνουν σχετικές ενέργειες για να λυθούν ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία και μάλιστα σε σύντομα χρονικό διάστημα. Εξάλλου, όπως σημείωσε ” Θεμελιώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ταχύτητα”.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής MyHealth. Συγκεκριμένα, είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάνει και μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αποτελεί ένα ακόμα βήμα του σχεδιασμού που έχουν συμφωνήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Επισημαινεται ότι μέχρι σήμερα, το MyHealth app παρείχε πρόσβαση στις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Με τη νέα προσθήκη, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε μια πολύ ευρύτερη περίοδο. Το MyHealth επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη, γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση.

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments

Από kimiforum