9 Δεκεμβρίου, 2022

Έρχεται κύμα ανατιμήσεων – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5 ευρώ

Κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα στα προϊόντα στην Ελλάδα. Αυτό θα επηρεάσει το μέσο νοικοκυριό εξ΄ου αναμένονται κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τον καφέ που όπως είπε μπορεί από τα 2 ευρώ να φτάσει ακόμα και στα 5 ευρώ. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός που μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν ακόμη και την οικοδομή.

Η έρευνα της DIHK
Πράγματι σε έρευνα που πραγματοποίησε η Γερμανική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων ( DIHX) σε 3.000 γερμανικές επιχειρήσεις ποιυ δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας ,το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε αύξηση τιμών ή προβλήματα στην παράδοση πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και αγαθών. Ο φόβος είναι πως το επόμενο διάστημα θα έρθει κύμα ανατιμήσεων και στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι ήδη έντονο στις ΗΠΑ, ενώ τον Αύγουστο ήρθε και στην Ευρώπη όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία δεκαετία. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή αυξάνοντας τα ναύλα και τα μεταφορικά , ενώ το σχεδόν ταυτόχρονο τέλος του lockdown σε πολλές χώρες εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Σεπτεμβρίου. Τον Ιούλιο που μας πέρασε είχαμε τα πρώτα αρνητικά δείγματα καθώς κατεγράφησαν ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής .

Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 0 Βαθμολογία: 0]

Comments

comments