Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση για τα μπλοκάκια

Η οργή και η αντίδραση χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών που διατηρούν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιες εισφορές και το αναμενόμενο πολιτικό κόστος αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους μείωσης των νέων ασφαλιστικών εισφορών που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. Όπως αποκάλυψε ο «Realfm», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών για τα «μπλοκάκια» στο 10%, έως ότου καθοριστεί ο τρόπος επιμερισμού των εισφορών στα δυο αντισυμβαλλόμενα μέρη (εργοδότη- εργαζόμενο), αλλά και να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει χτυπήσει συναγερμός για δραματική μείωση εσόδων από φόρους, καθώς σπεύδουν καθημερινά στις εφορίες χιλιάδες ασφαλισμένοι, προκειμένου να κλείσουν το δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν για να μην καταβάλλουν εισφορών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξετάζει μια προσωρινή λύση, η οποία παραμένει ωστόσο συγκεχυμένη για τον τρόπο εφαρμογής της, προτείνοντας την εφαρμογή μόλις 10% εισφοράς για όσους διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αυτό αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν ή δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών καθώς και τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπο να επιμερίζονται οι εισφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς την πολυδαίδαλη διαδικασία που προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος και κυρίως χωρίς να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι με διακοπή της συνεργασίας τους. Αλλά και στην περίπτωση των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση για την οποία η αμοιβή γίνεται με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, ειδικά των νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά μετά το 1992) το “πλαφόν” του 10% θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μεταβατικό, προκειμένου η επιβάρυνση να μην είναι ακαριαία. Μια τέτοια λύση απαιτεί νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι με προσωρινά μέτρα δεν μπορεί να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των ασφαλισμένων.

Σωρεία λαθών και νέα χαράτσια

Πέρα από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνουν σωρεία λαθών και παραλήψεων, πολλοί μισθωτοί που διατηρούν και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών διαπιστώνουν στο ειδοποιητήριο για τις νέες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος του μήνα, ότι οφείλουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές γιατί δεν είχαν πάρει εξαίρεση την οποία έπρεπε να ανανεώνουν κάθε χρόνο. Οι οφειλές σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ!!!! Οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχετήρια και δέσμευση λογαριασμών, καθώς οι οφειλές τους θα περάσουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Comments

comments

Author: kimiforum