Επτά νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για χιλιάδες ανέργους

Μια σειρά από δράσεις για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας θα ενεργοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πρόκειται για επτά νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, κάλυψης μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα νέας γενιάς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Από τις δράσεις αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 355,5 εκατ. ευρώ, θα υποστηριχτούν κυρίως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως νέοι, μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι άνω των 50 ετών, ενώ ο αριθμός των ωφελουμένων αναμένεται να ξεπεράσει τις 60.000.

Ειδικότερα, τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:

1. Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε 274 δήμους της χώρας για 23.000 ανέργους.

Οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος αφορούν 10.000 άτομα σε 51 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Οι καινούργιες δράσεις απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Για πρώτη φορά, η νέα γενιά προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει ένα μείγμα πολιτικής, που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου μέσα από προγράμματα κατάρτισης στον Τομέα της Πληροφορικής και μέσω σεμιναρίων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ.

2. Δράση υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 άτομα, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Είναι η δράση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

4. Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών (Β΄ Φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας), με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ.

5. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και άλλων Δημοσίων Φορέων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των ωφελουμένων.

6. Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

7.Επανασχεδιασμός του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Με τα νέα δεδομένα, η δράση διαχωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά στην επιχορήγηση, σύμφωνα με το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, μεγάλων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, ενώ η δεύτερη αφορά την επιδότηση, σύμφωνα με το καθεστώς ενίσχυσης de minimis, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων. Ο συνολικός προϋπολισμός σε αυτή την περίπτωση φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν τους όρους υλοποίησης και όλες τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ,  www.oaed.gr

Comments

comments

Author: kimiforum