Οι κλίμακες για το «χτίσιμο» αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα- Τι θα γίνει με τις τραπεζικές προμήθειες

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το «τοπίο» γύρω από τις δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχές υπηρεσιών που θα υπολογίζονται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου μέσω πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών, ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι και η προμήθεια που επιβάλλεται από τις τράπεζες για κάθε συναλλαγή με κάρτα μέσω των τερματικών POS.

Σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις, η προμήθεια αυτή φτάνει το 1% της αξίας των αγορών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτή προβλέπεται να μειωθεί στο μισό.

Σύμφωνα με τον νόμο πάντως, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου απαιτείται η κάλυψη δαπανών με πλαστικό χρήμα ή τραπεζικών συναλλαγών για το 10% των ετήσιων εισοδημάτων μέχρι 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ θα απαιτείται ποσοστό 15% και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ποσοστό 20%.

Εξαίρεση από τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα έχουν οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι όμως θα πρέπει να καλύπτουν ανάλογα ποσοστά δαπανών με βάση το εισόδημα τους με τη συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Comments

comments

Author: kimiforum