Ενημέρωση δημοτών Δ.Ε. Κονιστρών Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς

Η Κυριακάτικη (Λαϊκή) αγορά Κονιστρών το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται μια επίθεση ως προς την νομιμότητα της με σκοπό να σταματήσει να λειτουργεί.

Η Αγορά αυτή λειτουργεί ανελλιπώς τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια δίνοντας την δυνατότητα στους μικροπαραγωγούς της περιοχής να πωλούν τα αγροτικά προϊόντα τους ,στους δημότες να προμηθεύονται ντόπια νωπά αγροτικά προϊόντα και γενικά αποτελεί θεσμό (οικονομικό και πολιτιστικό) αλλά και σήμα κατατεθέν της πόλης των Κονιστρών.

Η Κυριακάτικη Αγορά Κονιστρών έχει άδεια λειτουργίας η οποία έχει εκδοθεί από την Νομαρχία Εύβοιας το έτος 1994 και κανονισμό λειτουργίας ο οποίος έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κονιστρών το έτος 1999.Η άδεια λειτουργίας και ο κανονισμός είναι σε ισχύ (δεν υπάρχει απόφαση ανάκλησης) και ήδη έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για επικαιροποίηση.

Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Κυριακάτικη Αγορά να λειτούργει απρόσκοπτα.Στις 14/9/2020 εκδόθηκε Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π.οικ.56344 <<Επιβολή μέτρων προς περιορισμό της διασποράς του Κορωναιού COVID-19 η οποία είχε ισχύ από 16/9/2020 έως 30/9/2020 και πήρε παράταση έως 12/10/2020.Η Κ.Υ.Α. αυτή απαγόρευε πώληση προϊόντων ((κλωστοϋφαντουργικών, ενδυμάτων, υποδημάτων βιομηχανικών προϊόντων) σε υπαίθριους πάγκους, αναγράφοντας και τους αντίστοιχους Κ.Α.Δ.

Ενημερωθήκαμε από το Α.Τ. Κύμης ότι βάσει αυτής της Κ.Υ.Α. δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε την αγορά μας.Στην ένστασή μας ότι δεν αφορά νωπά αγροτικά προϊόντα λάβαμε προφορική απάντηση-απειλή ότι θα επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα στους παραγωγούς και θα καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους διοργανωτέςΕκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης κάνει λάθος στην ερμηνεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με Αριθμό 56344/14.9.2020 ΦΕΚ 3952 τεύχος Β.Στο Άρθρο 1 της Κ.Υ.Α αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, απαγορεύονται τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως ρούχα παπούτσια κ.α και μάλιστα αναφέρονται αναλυτικά οι Κωδικοί αυτών των ειδών

Επομένως με ποια διάταξη θα υποχρέωνε τους αγρότες να πληρώσουν υψηλότατα πρόστιμα;

Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, γιατί όταν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις γνωστές σε όλους, πώς υπάρχουν προφορικές εντολές που εφαρμόζονται χωρίς να στηρίζονται πουθενά;;;

Με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των παραγωγών και κάτω από απειλή προστίμων μια μέρα πριν την ημέρα της λαϊκής ,προχωρήσαμε στην αναστολή της Κυριακάτικης Αγοράς για τις 4/10/2020.Παράλληλα θα ζητήσουμε άμεσα από κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα να μας ενημερώσει επίσημα και εγγράφως επεξηγώντας την Κ.Υ.Α. αν μπορεί να λειτουργήσει η Κυριακάτικη Αγορά με πώληση νωπών αγροτικών προϊόντων, και αν η Κ.Υ.Α. αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες αντίστοιχες Κυριακάτικες Αγορές που λειτουργούν και στον Νομό μας αλλά και σε άλλες περιοχές ανά την επικράτεια. Γραφείο τύπου Δήμου Κύμης Αλιβερίου

Η Δημοτική Αρχή κινείται (ως οφείλει) με σύνεση και υπευθυνότητα σεβόμενη τους νόμους με πρώτο στόχο την υγεία και ασφάλεια των δημοτών, προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα λειτουργίας της Κυριακάτικης (Λαϊκής ) Αγοράς Κονιστρών χωρίς λεονταρισμούς και εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις.

Comments

comments

Author: kimiforum