Διπλή παρέμβαση για τη στήριξη των επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση

Διπλή παρέμβαση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις δρομολογεί εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τις επόμενες εβδομάδες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν τη θέσπιση των λεγόμενων υπεραποσβέσεων αλλά και τη μείωση εργοδοτικών εισφορών.
Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις ενίσχυσης των επενδύσεων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:
1.Την αύξηση του ποσοστού αποσβέσεων των επιχειρήσεων για επενδύσεις. Τα ποσά που επενδύσουν οι επιχειρήσεις εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους σε ποσοστό 100% της δαπάνης. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια για θέσπιση υπεραποσβέσεων, δηλαδή αποσβέσεων έως 150% ή και 200% των επενδύσεων που πραγματοποιούνται ν. Για παράδειγμα μια επιχείρηση πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ . Με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του 100% της επένδυσης, γλίτωνε φόρο εισοδήματος (με φορολογικό συντελεστή 24% ) ποσό ύψους 120.000 ευρώ. Εφόσον το ποσοστό απόσβεσης αυξηθεί στο 200% και εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης το ποσό του 1.000.000 ευρώ , τότε η επιχείρηση θα γλιτώσει από τον φόρο εισοδήματος το ποσό των 240.000 ευρώ . Ουσιαστικά το 50% της επενδυτικής δαπάνης θα έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω μείωσης της φορολογίας.
2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών καθώς και η μείωση του ανώτατου πλαφόν αποδοχών, βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές .Σήμερα πλαφόν είναι στο επίπεδο των 6.000 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 4.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους.
Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών, χαράσσεται ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
-Τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων .Σήμερα οι συντελεστές είναι 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 22% για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ 28% για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ , 36% για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ και 44% για εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω.Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθούν σταδιακά οι παραπάνω συντελεστές έως και 5 μονάδες με ιδιαίτερη έμφαση στους συντελεστές που επιβάλλονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
– Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι σήμερα 24% και σχεδιάζεται η μείωση του στο 20% .
-Έναρξη της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
-Έναρξη της μείωσης έως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος .Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ , ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.
-Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ . Ο κανονικός συντελεστής προβλέπεται να μειωθεί στο 21 % από 24% που είναι σήμερα και ο μειωμένος από το 13 % στο 11%.

Comments

comments

Author: kimiforum