Δάνεια–εξπρές έως 25.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Οι τράπεζες ευνοούνται από την ευελιξία και τη ρευστότητα που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τα ευρωπαϊκά ταμεία, για αυτό και πρέπει να μεταφέρουν έγκαιρα την παρεχόμενη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββόςσε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ημερησία” ενώ προαναγγέλλει την εφαρμογή εντός Ιουλίου τις μικροπιστώσεις. Επίσης εκτιμά ότι οι επικείμενες χρηματοδοτήσεις από Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνουν το πλαίσιο και για τον “Ηρακλή”.
Aκολουθεί ένα μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός στην εφημερίδα “ Ημερησία”:
-Πώς σχολιάζετε την πρόταση περί σύστασης badbank
Είμαστε σε ένα πρόωρο στάδιο για να μπορούμε να αποτιμήσουμε αξιόπιστα αν και σε ποιον βαθμό θα υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια. Επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι τωρινές αλλά και επερχόμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να αποβούν ευεργετικές για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σε αυτές η κυβέρνηση, ως φερέγγυος και ισότιμος εταίρος, συνδιαμορφώνει σε διαρκή επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα και εταίρους τους μεγάλους άξονες της μετά τη κρίση Ευρώπης .Ωστόσο – αν εφόσον και όταν χρειαστεί -η κυβέρνηση θα σχεδιάσει ο εγκαίρως την πολιτική της για τη μείωση των κόκκινων δανείων με τρία βασικά κριτήρια:
Πρώτον η οποιαδήποτε λύση να μην επιβαρύνει τον ‘Ελληνα φορολογούμενο, δηλαδή να μην έχει δημοσιονομικό κόστος.
Δεύτερον να μην επιβαρύνει υπέρμετρα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Και τρίτον, η λύση να συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο που διέπει τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων και ιδιαίτερα το λεγόμενο bail-in (κούρεμα).
-Η κυβέρνηση προωθεί σχήμα για τη χρηματοδότηση κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, στο πλαίσιο του θεσμού των μικροπιστώσεων. Πότε τίθεται σε εφαρμογή και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα έχουν πρόσβαση στις μικροπιστώσεις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι τώρα αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και ταλαιπωρούνται από την τοκογλυφία.Έτσι νέοι startups και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί ξεκινήσει μια επιχείρηση. Κυρίως ευνοείται η η υγιής επαγγελματική κουλτούρα και υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθεί μια νέα γενιά κακοπληρωτών.Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις αποσκοπεί στη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων έως τις 25.000 χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή επιθυμούν να συστήσουν μικρή επιχείρηση. Τα ιδρύματα μακροχρηματοδοτήσεων θα είναι απαλλαγμένα από τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται λόγω της συστημικής σημασίας οι τράπεζες. Έχει εμπνευστεί το πλαίσιο από Ευρωπαϊκό Κώδικα και Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων και ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, επομένως μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή.
-Κάποιοι ανησυχούν ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τους servisers θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δανειολήπτες.Θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς
Όπως έχω σημειώσει αρκετές φορές η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τους servicers δεν αλλάζει σε τίποτα τη νομική κατάσταση των δανειοληπτών ,Αντίθετα μάλιστα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι servicers έχουν το κίνητρο, την τεχνογνωσία και την ευελιξία να προβούν σε καλύτερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες από ότι οι τράπεζες. Επίσης, η κυβέρνηση πέτυχε την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31 Ιουλίου και θα θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα επιδότησης δόσεων των δανείων οφειλετών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Επίσης σχεδιάζεται ο νέος σύγχρονος Πτωχευτικός Κώδικας που θα αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ημερησία”

Comments

comments

Author: kimiforum