Tσουχτερό κρύο , βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά- Πρόγνωση Αττικής & Εύβοιας

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου, νέα ψυχρή εισβολή θα μας επηρεάσει από τη νύχτα σήμερα και κυρίως αύριο, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας , την ενίσχυση των βοριάδων αλλά και την εκδήλωση τοπικών βροχών στα πεδινά/ παράκτια των νησιών του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής ηπειρωτικής χώρας και τοπικών χιονοπτώσεων σε  ημιορεινά-ορεινά αλλά και πεδινά τμήματα της ανατολικής- βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα αύριο Παρασκευή θα επικεντρώνονται στην νότια Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια και κεντρική Εύβοια, την βόρεια & ανατολική Στερεά, την βα Πελοπόννησο και τις Σποράδες. Το Σάββατο βαθμιαία θα περιοριστούν στην Εύβοια , την ανατολική Στερεά και το Αιγαίο. Η ψυχρή εισβολή θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρωί της Κυριακής.

Με τα τελευταία στοιχεία, κατά τόπους, τα φαινόμενα αναμένεται να αποκτούν αξιόλογη ένταση και να γενικεύονται κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες , στις περιοχές που προαναφέρθησαν. Μάλιστα υπάρχουν πολλές ενδείξεις να μας απασχολήσει μια δευτερεύουσα διαταραχή το Σάββατο το βράδυ , η οποία είναι πιθανό να δώσει υποτροπή του καιρού στην Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, τις β. Κυκλάδες και την βα Πελοπόννησο, που να διαρκέσει έως και νωρίς το πρωί της Κυριακής. Επιπλέον, η ένταση της ψυχρής μάζας και το ανεμολογικό πεδίο φαίνεται να επιτρέπουν την ενεργοποίηση του φαινομένου του aegean effect snow . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό δείτε παλαιότερο άρθρο μας: http://eviaweather.gr/2016/01/21/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%88%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%87/

 

Αναλυτική εκτίμηση για αύριο και το Σάββατο ανά περιοχές

Μακεδονία- Θράκη: Προοδευτική επέλαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών , μικρή ενίσχυση των βορείων ανέμων και κατά τόπους πύκνωση των νεφώσεων από το ξημέρωμα, νωρίς το πρωί αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στον Έβρο, την ανατολική Μακεδονία και τμήματα της κεντρικής καθώς και εναλλαγές χιονιού ή χιονόνερου στα παράκτια τμήματα. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν γρήγορα στην Χαλκιδική, την Πιερία , την Ημαθία και τα ανατολικά του νομού Κοζάνης , όπου αναμένεται πρόσκαιρα να είναι αξιόλογα, ειδικά στα ανατολικά των ορεινών όγκων και το εσωτερικό της Χαλκιδικής, με τις χιονοπτώσεις να απασχολούν περιοχές έως και τα 50-100μ υψόμετρο. Από το βράδυ της Παρασκευής οι χιονοπτώσεις θα αποκτήσουν ορογραφικό χαρακτήρα και έως το ξημέρωμα του Σαββάτου θα σταματήσουν. Τσουχτερό κρύο και παγετός στις περισσότερες περιοχές , με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί ωστόσο μετά το πρωί του Σαββάτου.

Θεσσαλία- ανατολική Στερεά- Σποράδες: Προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας και πύκνωση των νεφώσεων από βορρά προς νότο, από αργά τη νύχτα προς την Παρασκευή αναμένονται παροδικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά & ημιορεινά των νομών Λαρίσης, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας . Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται τοπικά και στο νομό Καρδίτσας. Μέσα στην ημέρα αύριο οι χιονοπτώσεις θα είναι περισσότερες στο Πήλιο και την Όθρυ, καθώς και στα πιο ανατολικά ορεινά της Φθιώτιδας , όπου μάλιστα κατά περιόδους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης –με πρόσκαιρες εξάρσεις– αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής και σε ημιπεδινές- πεδινές περιοχές (100-300μ υψόμετρο) της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Θα χιονίσει και περιμετρικά του Βόλου και πιθανόν στα ανατολικά του νομού Λάρισας έως και σε μηδενικό υψόμετρο. Τα φαινόμενα μέσα στο πρώτο μισό του Σαββάτου θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα περιοριστούν στο Πήλιο. Στις Σποράδες θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο παροδικές βροχές ή χιονόβροχο. Στα πεδινά τμήματα μακριά από ορεινούς όγκους τα φαινόμενα θα είναι ασήμαντα και οι νεφώσεις πιο αραιές. Πιθανή υποτροπή του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάτου στην ανατολική Στερεά με τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε ημιπεδινά τμήματα (100-200μ).

Πελοπόννησος: Αναμένεται να επηρεαστούν από την ψυχρή εισβολή η βορειοανατολική Πελοπόννησος και η ανατολική Αρκαδία, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες μέσα στην Παρασκευή θα δίνουν χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα και από αργά το βράδυ και σε ημιορεινά της Κορινθίας. Στην ορεινή Κορινθία τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα αξιόλογα. Το πρωί του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων έως και σε ημιπεδινά τμήματα ( 200-300μ υψόμετρο) της βόρειας Κορινθίας. Το ίδιο ισχύει και για το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, όπου εφόσον υπάρξει υετός μπορεί να επιβιώσουν νιφάδες έως και τα 100μ. Ενδιάμεσα θα πρέπει να αναμένονται αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Αιγαίο Πέλαγος: Κύρια χαρακτηριστικά του επόμενου διημέρου θα είναι οι ισχυροί έως πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι ειδικά στο βόρειο Αιγαίο και τα ανοιχτά της νότιας Εύβοιας- β. Κυκλάδων(έως και 8 μποφόρ). Στο δυτικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατούν νεφώσεις με παροδικές βροχές ή χιονόβροχο στα βορειότερα, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της β. Κρήτης. Μέσα στο Σάββατο θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα ορεινά των β. Κυκλάδων. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα και πιο εκτεταμένα την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα έχουν πιο ορογραφικό και ασθενή χαρακτήρα.  Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο,  μάλιστα, ειδικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές .

 

 

Ευβοια: Mαζί με την Μαγνησία, η Εύβοια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας , όπου για τα δεδομένα της διαταραχής , αναμένονται πολύ αξιόλογα φαινόμενα κατά τόπους. Ο καιρός θα κλείσει απότομα από αργά το βράδυ προς την Παρασκευή στη βόρεια Εύβοια και την παραδίρφυα περιοχή και τη νύχτα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή χιονόβροχο και χιόνια στα ορεινά που πολύ γρήγορα θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Από το απόγευμα και μετά, με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας, τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν έως και πεδινές περιοχές της β. Εύβοιας ( ~100-150μ υψόμετρο) και προοδευτικά ημιορεινές της κεντρικής & ανατολικής Εύβοιας ( ~300-400μ). Ο καιρός θα είναι κλειστός και από την πλευρά της Όχης στη νότια Εύβοια, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις έως και τα 550μ. Αντίθετα, στην δυτική και νότια πεδινή παραθαλάσσια Εύβοια παρά τις αυξημένες νεφώσεις δεν περιμένουμε αξιόλογα φαινόμενα, έτσι θα έχουμε κατά διαστήματα ασθενείς βροχές ή χιονόβροχο στα βορειότερα παράκτια.

Ο καιρός θα κυλάει έως και νωρίς το ξημέρωμα του Σαββάτου σε 2 μοτίβα στο νησί, με τα ορεινά τμήματα και την ευρύτερη παραδίρφυα περιοχή να παρουσιάζουν σχετική εμμονή ως προς τις χιονοπτώσεις και τις υπόλοιπες περιοχές να έχουν μεγάλα διαστήματα παύσης των φαινομένων αλλά και πιο αραιών νεφώσεων. Πάντως, στη β. Εύβοια , έως και νωρίς το πρωί φαίνεται να χιονίζει αξιόλογα( χιονόβροχο στα παράκτια). Οριακά ίσως δουν νιφάδες και παραθαλάσσιες περιοχές στα βόρεια του νησιού προτού τα φαινόμενα εξασθενήσουν. Κατά το ίδιο διάστημα, στην κεντροανατολική Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα έχουν πιθανότατα κατέλθει μέχρι τα 200μ. Μάλιστα, τις πρωινές- προμεσημβρινές ώρες φαίνεται να ξεκινούν κλεισίματα του καιρού και στην ζώνη μεταξύ Χαλκίδας – Ερέτριας & το αντίστοιχο εσωτερικό κομμάτι έως και το Αλιβέρι και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόβροχο στα παράκτια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως και στα 150μ υψόμετρο.

Λίγο πριν το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα περιοριστούν και πάλι στη Δίρφη και την Όχη και ο καιρός στο υπόλοιπο νησί θα παρουσιάσει πρόσκαιρα ανοίγματα, έτσι η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο. Δεν φαίνεται όμως να διαρκεί για πολύ αυτή η κατάσταση, καθώς μέσα στο μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν εκ νέου , αυτή τη φορά κυρίως από την παραδίρφυα περιοχή και νοτιότερα και θα εκδηλωθούν παροδικές χιονοπτώσεις έως και τα 200-250m υψόμετρο (τοπικά ίσως και λίγο χαμηλότερα) και χιονόβροχο στα παράκτια. Αυτή η υποτροπή φαίνεται να διαρκεί έως και αργά τη νύχτα προς την Κυριακή με υφέσεις και εξάρσεις και περισσότερη εμμονή στην κεντρική Εύβοια. Ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί από το πρωί της Κυριακής και μετά.

Χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλη την ορεινή και ημιορεινή ζώνη , πρόσκαιρα στη βόρεια Εύβοια και σε πεδινά τμήματα, ενώ  στην κεντρική – περιοχή Κύμης- Αλιβερίου- πιθανόν να ασπρίσουν  και ημιπεδινά(150-200μ).

Αττική

Τοπικές βροχές ή χιονόβροχο αλλά και παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Αττική , αρχικά στα ορεινά αύριο το πρωί και από τη νύχτα προς το Σάββατο και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια – βορειοδυτικά-βορειοανατολικά. Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές θα πνέουν βορειοανατολικοί – βόρειοι στα 4-5 μποφόρ και στο νότιο Ευβοικό στα 6-7 .

Πιο αναλυτικά, από το ξημέρωμα ο καιρός προοδευτικά θα κλείσει από τα βόρεια , οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές , παροδικά αξιόλογες στα β-βδ-βα τμήματα. Παράλληλα, χιονοπτώσεις αρκετά ισχυρές αναμένονται στην Πάρνηθα , τον Κιθαιρώνα και την Πεντέλη από τα 600-700μ και πάνω αρχικά και προοδευτικά από τα 500μ. Πριν το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά, όπου αναμένεται να χιονίζει πλέον ασθενώς και κατά διαστήματα, ενώ μέσα στην Αθήνα οι νεφώσεις θα είναι πιο τοπικές και πιθανότατα να κάνει την εμφάνιση του και ο ήλιος, ειδικά στα δυτικά , κεντρικά και νότια του Λεκανοπεδίου.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και τις πρώτες ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα κυλάει χωρίς φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αλλά παράλληλα θα ψυχραίνει περισσότερο. Ωστόσο, στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού και ιδιαίτερα στην Πάρνηθα και την βορειοδυτική Αττική, θα είναι πιο κλειστός και φαίνεται να εκδηλώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις έως και τα 400-450μ. Εναλλαγές χιονιού ή χιονόβροχου έως και τα 300μ περίπου , αν και εφόσον επιβιώνει υετός.

Για το πρωινό του Σαββάτου εκτιμάται ότι ο καιρός θα κλείσει περαιτέρω , ειδικά στην βορειοανατολική και βόρεια Αττική και θα χιονίσει σε όλα τα τμήματα πλην των πολύ πεδινών και παραθαλάσσιων. Οι χιονοπτώσεις φαίνεται να αποκτούν σχετικά συνεχή χαρακτήρα και μέτρια ένταση. Κύματα φαινομένων θα απασχολούν και τα βόρεια- βορειοανατολικά προάστια του Λεκανοπεδίου , σε ένα μοτίβο on-off, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν πρόσκαιρα έως και τα 150μ υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα φτάνουν με πολύ ασθενή μορφή έως και το δήμο Αθηναίων, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα παρατηρηθούν νιφάδες μέχρι περίπου το ίδιο υψόμετρο(150-200μ).

Γύρω στις μεσημβρινές ώρες ίσως παρατηρηθεί πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων , όμως πολύ γρήγορα οι νεφώσεις θα γίνουν και πάλι πυκνότερες από τα ανατολικά προς τα δυτικά και έτσι αναμένονται εκ νέου παροδικές χιονοπτώσεις στη βόρεια- βορειοανατολική Αττική αλλά και στα βόρεια- βορειοανατολικά προάστια. Μάλιστα, όσο πιο κοντά στους ορεινούς όγκους, σε αυτή την υποτροπή, θα παρατηρούνται ισχυρές εξάρσεις κατά κύματα. Φαινόμενα ασθενούς μορφής ίσως φτάνουν μέχρι και το κέντρο των Αθηνών, σε αυτή τη περίπτωση η μορφή τους θα είναι κατά βάση χιονόλυτος αλλά λίγο βορειότερα μπορεί να πέσουν και  πάλι κάποιες νιφάδες. Οι θερμοκρασίες δεν θα επιτρέπουν την εκδήλωση καθαρής χιονόπτωσης κάτω από τα 150μ , όσο νοτιότερα μάλιστα στον νομό, το υψόμετρο αυτό τοποθετείται στα 250-300μ. Στη δυτική Αττική και το δυτικό τόξο ο καιρός θα παρουσιάζει λιγότερη εμμονή και τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή και διακοπτόμενα, ωστόσο νιφάδες θα μπορούν να επιβιώσουν έως και τα 100μ υψόμετρο.

Τη νύχτα του Σαββάτου, η ψυχρή μάζα φαίνεται να εκφυλίζεται και η διαταραχή να περνάει ανατολικότερα, οπότε τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά, όπου και εκεί γρήγορα θα σταματήσουν. Ενδεχομένως , αν υπάρχουν ακόμα φαινόμενα, να δούμε κάτω από τα 250μ να το “γυρνάει” και πάλι σε χιονόβροχο.

Καληνύχτα και καλή απόλαυση χωρίς προβλήματα!

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης

eviaweather.gr

Comments

comments

Author: kimiforum