H εξέλιξη του χιονιά- πρόγνωση nowcast Αττικής & Εύβοιας

Η κακοκαιρία που μας απασχολεί από το Σάββατο έχει πλέον λάβει το χαρακτήρα ψυχρής εισβολής, αρκετά σοβαρής για την εποχή. Στα λευκά ντύθηκαν από χθες το απόγευμα οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, το Κιλκίς, τα προάστια της Θεσσαλονίκης , τα ημιορεινά της Ξάνθης , της Χαλκιδικής και της Ροδόπης και από τη νύχτα και της Θεσσαλίας. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από τη νύχτα και κυρίως από σήμερα το πρωί στα ορεινά και πλέον και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Χιόνιζε από χθες το πρωί και σε πεδινά τμήματα των νομών Κιλκίς, Πέλλης, Θεσσαλονίκης , Σερρών και Ξάνθης και από το απόγευμα και στα υπόλοιπα πεδινά της Μακεδονίας και Θράκης.

Νωρίς το πρωί στα λευκά ντύθηκαν η Βέροια, τα περιφερειακά τμήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, τα Τρίκαλα , η Καλαμπάκα και  η Καρδίτσα.

Επίσης, χιονίζει στα Βίλια, την Στενή , την Ζαγορά. Στο Πήλιο και γύρω από τη Δίρφη οι χιονοπτώσεις είναι πολύ πυκνές κατά διαστήματα. Πολλά χιόνια πέφτουν και στα ορεινά της κεντρικής , ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην Αρκαδία και την Κορινθία.

Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν από το ύψος της ανατολικής Θεσσαλίας και νοτιότερα και τη νύχτα θα περιοριστούν στην Αττικοβοιωτία , την Εύβοια και την Κρήτη. Το βαρομετρικό χαμηλό που έχει οργανωθεί καλά στο Ιόνιο κινείται νότια- νοτιοανατολικά , όπως θα δείτε στην παρακάτω δορυφορική εικόνα, και αναμένεται να εξασθενήσει από το απόγευμα, όμως με την κίνηση του δυναμικού αιτίου ανατολικότερα, ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

medicane_30

Με την ταυτόχρονη κατάρρευση του αντικυκλώνα στα Βαλκάνια και την ταχύτατη κίνηση του παραπάνω βαρομετρικού χαμηλού προς τα νότια- νοτιοανατολικά , θα έχουμε απότομη κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα ανατολικά, νοτιοανατολικά, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Παράλληλα, οι συγκλίσεις των ανέμων βόρειου τομέα στο δυτικό Αιγαίο θα μετακινούνται ανατολικότερα και αναμένεται να ισχυροποιηθούν τις νυχτερινές ώρες πάνω από την κεντρική Εύβοια.

Η εξέλιξη: Τις επόμενες 4-5 ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις , κατά βάση μέτριας έντασης, σε πεδινές περιοχές της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της βόρειας Βοιωτίας, με χιονόβροχο στα παραθαλάσσια τμήματα. Επίσης, θα χιονίσει στη β. Εύβοια , τουλάχιστον έως τα 200μ υψόμετρο και μάλιστα, εκεί και στη Μαγνησία, οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικά ισχυρές. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν. Αναμένεται πρόσκαιρη χιονόπτωση και στις πόλεις της Λαμίας και της Λειβαδιάς και αργά το βράδυ και της Θήβας .

Από τις 6-7 περίπου το απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα περιορίζονται πλέον στον άξονα Σποράδες- Εύβοια- Αττικοβοιωτία- νότια Φθιώτιδα- βορειοανατολική Πελοπόννησος- δυτική Κρήτη, και στα ηπειρωτικά των προαναφερθέντων τμημάτων θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά-ημιπεδινά τμήματα και βροχές ή χιονόβροχο στα υπόλοιπα. Κοντά στους ορεινούς όγκους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και συνεχόμενα, ενώ μακριά από αυτούς θα παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα διαστήματα εξασθένισης ή πλήρους παύσης. Μεσα στο ξημέρωμα της Πέμπτης, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στα ορεινά της Εύβοιας και της Αττικής, ωστόσο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στην Αττική και την Εύβοια.

Αττική – Εύβοια

Η πορεία του καιρού υποδηλώνει ότι ο περισσότερος υετός εντοπίζεται κυρίως στον ορεογραμμή της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας, στις προσήνεμες στον βορειοανατολικό άνεμο περιοχές, με την Δίρφη και τις γύρω ημιορεινές περιοχές να δέχονται παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις. Στην Αττική, τα φαινόμενα εντοπίζονται στα βόρεια- βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα , ενώ στο Λεκανοπέδιο έχουμε παύση της βροχής και στα κεντρικά , δυτικά και νότια παρατηρούνται αρκετά ανοίγματα όπως αναμενόταν. Ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις εκδηλώνονται κυρίως στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Εκτιμάται πως μέσα στο επόμενο 6αωρο , θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού σε όλη τη βόρεια ορεινή ζώνη και οι χιονοπτώσεις νωρίς το απόγευμα θα κατέλθουν έως και τα 500μ κατά μέσο όρο( δυτικά 400μ , ανατολικά 600μ). Μέσα στο Λεκανοπέδιο θα επικρατεί παροδικά νεφελώδης καιρός με ασθενείς βροχές και χιονόβροχο στα βορειότερα τμήματα που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη. Πάντως, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει η απαιτούμενη δυναμική ώστε να φτάνει ο υετός στο κέντρο και τα νοτιότερα τμήματα. Παρόλα αυτά, με την δύση του ηλίου αναμένεται αρκετά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και στους 2 νομούς.

Έπειτα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου ύφεση των φαινομένων, ωστόσο από τη νύχτα(περίπου από τις 8 μμ και έπειτα) και από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα πρέπει να ξεκινήσει μια τελευταία- πλην όμως σημαντική- υποτροπή του καιρού, η οποία ίσως δώσει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε τμήματα της δυτικής – βορειοδυτικής Αττικής, των υποπαρνήθιων περιοχών και αργότερα και της βορειοανατολικής Αττικής. Μάλιστα, στο δεύτερο μέρος αυτής της υποτροπής, περίπου μέσα στο ξημέρωμα της Πέμπτης, φαίνεται τα φαινόμενα να περιορίζονται αποκλειστικά στην βορειοανατολική Αττική και για λίγο να είναι ισχυρά.

Σε αυτό το διάστημα της τελευταίας υποτροπής, στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών θα εισβάλλουν παροδικές νεφώσεις, οι οποίες θα δίνουν ασθενείς βροχές ή χιονόβροχο και στα βόρεια προάστια ( πέριξ Πάρνηθας και Πεντέλης) ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις με σημαντική πιθανότητα πρόσκαιρων εξάρσεων. Ενδεχομένως να ασπρίσει και ο Υμηττός πάνω από τα 500μ, αν η δυναμική είναι ικανοποιητική.

Το ελάχιστο υψόμετρο χιονοπτώσεων τοποθετείται στα 150μ για την δυτική Αττική σήμερα τη νύχτα, στα 200μ στο βορειοδυτικό, δυτικό και βόρειο λεκανοπέδιο τη νύχτα και το ξημέρωμα και τα 250-300μ στα ανατολικά – βορειοανατολικά προάστια και την βορειοανατολική Αττική.

Νωρίς το πρωί αύριο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν παντού και ο καιρός θα ανοίξει τελείως, ενώ μέσα στην ημέρα η θερμοκρασία θα ανέβει 3-4 β, για να ξαναπέσει πολύ τις βραδινές ώρες, όπου αρκετές περιοχές θα πλησιάσουν το μηδέν και μέσα στο Λεκανοπέδιο.

Η υποτροπή του καιρού φυσικά θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο την κεντρική Εύβοια, με παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις στην ημιορεινή ζώνη και με τις χιονοπτώσεις αργά τη νύχτα να κατεβαίνουν πρόσκαιρα έως και στα 200-250μ. Αργότερα , θα χιονίσει αξιόλογα και στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής και νότιας Εύβοιας, με χιονόβροχο ή βροχή στα παράκτια τμήματα. Στην Εύβοια η ορογραφική νέφωση θα παραμείνει τουλάχιστον έως και το πρώτο μισό της Πέμπτης δίνοντας διαστήματα χιονοπτώσεων στην Δίρφη και την Όχη, κατά βάση πλέον ασθενών.

EVIAWEATHER.GR

Comments

comments

Author: kimiforum