Απόφαση – ανάσα για δανειολήπτες του ΟΕΚ

Διαγραφές οφειλών, τόκων και εκπτώσεις περιλαμβάνει η ρύθμιση των δανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας( ΟΕΚ). Τη σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, ωφελούνται συνολικά, αλλά και με ειδικές ρυθμίσεις.

Η ρύθμιση για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ προβλέπει τα εξής:

– Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ.

– Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου.

– Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

– Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

– Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

– Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

– Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

– Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

– Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη.

– Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.

– Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Comments

comments

Author: kimiforum