Τέλος από σήμερα στα τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε.

Καταργούνται από σήμερα επίσημα οι χρεώσεις περιαγωγής κινητής ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., βάσει του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες περιαγωγής σε εγχώριες τιμές στους καταναλωτές όταν αυτοί ταξιδεύουν κατά διαστήματα στην ΕΕ. Ο νέος κανονισμός δεν έχει σκοπό να επωφελούνται κάτοικοι άλλων χωρών από οικονομικότερες χρεώσεις άλλων.

Για τον λόγο αυτό, οι πάροχοι θα ελέγχουν αν ένας χρήστης έχει μεγαλύτερη κατανάλωση στο εξωτερικό απ’ ό,τι στη χώρα του, σε διάρκεια τεσσάρων μηνών και έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον χρήστη να αποσαφηνίσει την κατάστασή του εντός 14 ημερών.

Αν τελικά ο χρήστης συνεχίσει να κάνει χρήση περιαγωγής περισσότερο απ’ ό,τι όταν παραμένει στη χώρα του, τότε ο πάροχος μπορεί να αρχίσει την επιβολή μικρής χρέωσης για την κατανάλωση περιαγωγής, με όριο 3,2 λεπτά ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις και 1 λεπτό (ευρώ) ανά SMS.

Στην περίπτωση των δεδομένων, η ανώτατη προσαύξηση θα είναι 7,7 ευρώ ανά GB, που θα μειωθεί σε 6 ευρώ ανά GB από την 1/1/2018, σε 4,5 ευρώ ανά GB από 1/1/2019, σε 3,5 ευρώ ανά GB από 1/1/2020, σε 3 ευρώ ανά GB από 1/1//2021 και τέλος σε 2,5 ευρώ ανά GB από 1/1/2022.

Αν ο χρήστης στη χώρα του έχει απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα SMS, θα έχει απεριόριστες κλήσεις και SMS κατά την περιαγωγή του εντός της Ε.Ε. Αν ο χρήστης έχει στη χώρα του απεριόριστα ή πολύ φτηνά δεδομένα κινητής στη χώρα του, τότε ο πάροχος μπορεί να εφαρμόσει ένα όριο διασφάλισης για τη χρήση δεδομένων σε περιαγωγή, το οποίο όμως θα είναι αρκετά υψηλό ενώ μπορεί να συνεχιστεί η περιαγωγή δεδομένων, με χρέωση με ανώτατο όριο τα 7,70 ευρώ/GB + ΦΠΑ. Το εν λόγω ποσό θα μειωθεί σταδιακά ώστε να φτάσει τα 2,50 ευρώ/GB από το 2022.

Να σημειωθεί ότι η κλήση από μία χώρα προς άλλη χώρα της ΕΕ ή προς χώρα εκτός ΕΕ δεν θεωρείται περιαγωγή και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζονται σ’ αυτή οι κανόνες “περιαγωγής σαν στο σπίτι σας”.

Η Cosmote ανακοίνωσε ότι για εξερχόμενες κλήσεις, αποστολή sms και χρήση δεδομένων από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ή προς οποιαδήποτε άλλη χωρά της ΕΕ θα καταναλώνονται, χωρίς επιπλέον χρέωση, ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς τρίτα εθνικά δίκτυα, τα διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα εθνικά δίκτυα και τα διαθέσιμα δωρεάν Mb από τυχόν πρόσθετα εθνικά πακέτα.

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμος δωρεάν χρόνος ομιλίας και διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα δίκτυα, και διαθέσιμα δωρεάν Μb από κάποιο πρόσθετο πακέτο, η χρέωση θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές χρεώσεις του προγράμματος του συνδρομητή προς τρίτα εθνικά δίκτυα και για χρήση δεδομένων εντός Ελλάδας.

Κατά την περιαγωγή δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς κινητά Cosmote και σταθερά, προς What’s Up ή τυχόν προσφορές, όπως επίσης η προσφορά 450 λεπτά ομιλίας προς όλα τα κινητά και σταθερά που λαμβάνουν οι συνδρομητές Cosmoκάρτα για τις δυο πρώτες ανανεώσεις ανά μήνα από́ 10 ευρώ και άνω με αυτόματη χρέωση 4 ευρώ, τα φοιτητικά πακέτα για συνδρομητές καρτοκινητής What’s Up που είναι εγγεγραμμένοι στην φοιτητική προσφορά, και τα πακέτα Giga Day, Giga ΣΚ, #Giga_day, #Giga_SouKou, After Dark 5000’ προς WHAT’S UP, After Dark 10 Gb.

Οι εισερχόμενες κλήσεις κατά τη διάρκεια περιαγωγής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι χωρίς χρέωση.

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι ήδη έχει καταργήσει τις χρεώσεις περιαγωγής για τους πελάτες συμβολαίου από την 1η Ιουνίου 2017, ενώ για συνδρομητές καρτοπρογράμματος και καρτοκινητής η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού ξεκινάει από σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2017.

Συγκεκριμένα, όλοι οι συνδρομητές συμβολαίου, καρτοκινητής και καρτοπρογράμματος, ιδιώτες και επαγγελματίες, θα μπορούν να καταναλώνουν τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, MB και SMS του προγράμματός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Οι εισερχόμενες κλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μηδενική χρέωση. Κατά την περιαγωγή δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς κινητά Vodafone και σταθερά ή τυχόν άλλες εποχιακές προσφορές

Η Wind ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές που βρίσκονται σε προγράμματα με ενσωματωμένη χρήση και δεν έχουν επιλέξει ένα από τα διαθέσιμα οικονομικά πακέτα περιαγωγής, θα μπορούν να καταναλώνουν τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, SMS, MMS και MB για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς επιπλέον χρέωση. Δεν είναι διαθέσιμα κατά την περιαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας ή/και SMS προς WIND & Q. Επιπλέον, MBs τα οποία αποδίδονται σε συνδρομητές χωρίς κόστος και στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών, δεν θα είναι διαθέσιμα κατά την περιαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τους συνδρομητές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, SMS, MMS και MB ή τα έχουν καταναλώσει όλα, η χρέωση για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνεται σύμφωνα με τις εθνικές χρεώσεις επικοινωνίας του προγράμματός τους (προς όλους ή προς λοιπά εθνικά δίκτυα κινητής).

Οι εισερχόμενες κλήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα χρεώνονται.

Πηγή

Comments

comments

Author: kimiforum