ΟΑΕΔ: Δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι ασχολούνται περιστασιακά

Μία φράση στο νέο νόμο για την περιστασιακή εργασία των ανέργων ( άρθρο 92 του νόμου 4461/2017) οδήγησε πολλούς δημοσιογράφους να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το επίδομα ανεργίας χάνεται με την πραγματοποίηση ακόμη και ενός μεροκάματου.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος περί αναστολής της εποδότησης. Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει με  κατηγορηματικό τρόπο ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Δηλαδή με το νέο νομικό καθεστώς  διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας – μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης – για όσο διάστημα απομένει, έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας.

Τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ανέφεραν ότι το επίδομα χάνεται ακόμη και με την πραγματοποίηση ενός ημερομισθίου από τον επιδοτούμενο άνεργο.

Στην πραγματικότητα όμως, κανένα δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας δεν χάνεται για τον άνεργο που απασχολείται περιστασιακά. Η επιδότηση αναστέλλεται  και με νέα αίτηση του δικαιούχου επανέρχεται με την ολοκλήρωση της περιστασιακής του απασχόλησης.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το προηγούμενο καθεστώς, με την εξής ουσιαστική διαφορά: η αμοιβή για τις ημέρες εργασίας που μεσολαβούν εντός του χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας, συμψηφιζόταν με το καταβαλλόμενο επίδομα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το νέο καθεστώς είναι σαφώς ευνοϊκότερο για τον άνεργο, καθώς και ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας παρατείνεται (για διάστημα αντίστοιχο με την περιστασιακή απασχόληση) και η αμοιβή της εργασίας του δεν συμψηφίζεται με το ποσό της επιδότησης.

Comments

comments

Author: kimiforum