Το ίδιο «βαρύς και ασήκωτος» ο ΕΝΦΙΑ έως το 2018

Το ίδιο βαρύς και άδικος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν μιλήσει για την μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στη συνέχεια το σενάριο άλλαξε και μιλούσαν για διεύρυνση της βάσης του φόρου μόνο και αυτό έγινε τελικά μονόπλευρα.

Ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2016, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας πάνω από την οποία επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος μειώθηκε από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, τον οποίο πλήρωσαν πέρσι 600.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης προσπάθησε να διευρύνει την βάση, εντάσσοντας στο καθεστώς του συμπληρωματικού φόρου τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Η σχετική τροπολογία, όμως, κόπηκε από την κυβέρνηση. Τούτο διότι κρίθηκε υψηλό το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε αν κάποιοι αγρότες με μεγάλη ακίνητη περιουσία πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυξημένο έως και 150%.

Η πρώτη μισή κίνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου ΕΝΦΙΑ έγινε μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 18%, στην οποία προχώρησε το ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Μάιο, έστω και αν έγινε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ελάχιστοι, όμως, ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν, καθώς παρά τις μειώσεις, οι νέες αντικειμενικές τιμές ήταν ακόμη πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές.

Απαράλλαχτος ο ΕΝΦΙΑ έως το 2018

Με τη διάταξη του χθεσινού νομοσχεδίου αναβάλλεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2016) και μάλιστα για άλλα δύο χρόνια, έως και το 2018, η επιβολή συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, με επίσημη δικαιολογία ότι πρέπει να υπάρξει περίοδος προσαρμογής.

Τούτο παρά το γεγονός ότι τέτοια περίοδος προσαρμογής δεν δόθηκε για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, είτε επρόκειτο για κατοικίες είτε αυτά είχαν εμπορική χρήση από την αρχή εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2013.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

1. Ότι το καθεστώς ΕΝΦΙΑ και άρα και η υποχρέωση συμπληρωματικού φόρου θα παραμείνει ίδια και το 2017 και το 2018 και γι’ αυτό το υπουργείο οικονομικών σπεύδει να εξαιρέσει εκ των προτέρων μέχρι τότε από τη σχετική επιβάρυνση τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.

Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τον ίδιο ακριβώς φόρο για να επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος για καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.

2. Ότι ακόμη και αν εκπληρωθεί η αναθεωρημένη μνημονιακή υποχρέωση για προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έως το τέλος του 2017, το 2018 κανείς από αυτούς που φορολογούνται με συμπληρωματικό φόρο σε αστικά ακίνητα δεν θα ελαφρυνθεί στο ελάχιστο, αφού ο εισπρακτικός στόχος θα μείνει ο ίδιος.

Τούτο διότι τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα συνεχίσουν εξαιρούνται από συμπληρωματικό φόρο.
Μάλιστα, για να εισπραχθούν και τα 2,65 δισ. ευρώ θα αυξηθούν και οι συντελεστές του φόρου για όλους για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.

Comments

comments

Author: kimiforum