Πύρρειος νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα – Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας εγείρει η αντιπολίτευση – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με οριακή πλειοψηφία το «Ναι» επικράτησε του «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων και με μόλις 51 κάλπες -από το σύνολο των 17.456- να απομένει να ανοιχτούν, το “ναι” προηγείται με ποσοστό 51,41%, έναντι 48,59% για το “όχι. Μέχρι στιγμής, η εκστρατεία υπέρ του “ναι” έχει συγκεντρώσει 1,38 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.

Όχι στον Ερντογάν είπαν στα μεγάλα αστικά κέντρα

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, το “όχι” επικράτησε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη το ποσοστό του “όχι” είναι 51,35%, έναντι 48,65 για το “ναι”.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Άγκυρα υπέρ του “όχι” με 51,15% έναντι 48,85%.

Στη Σμύρνη ωστόσο, οι ψηφοφόροι είπαν βροντερό όχι στη συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον Ερντογάν ψηφίζοντας “όχι” σε ποσοστό 68,80%.

Για σοβαρό ζήτημα νομιμότητας κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Επίσης, το CHP αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καταγγέλλοντας την τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό, με την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων.

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

O εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματός του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

«Όχι» από τους Τούρκους που διαμένουν στην Ελλάδα

Κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένουν στην Ελλάδα. Με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας, το «ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους) και το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).

“Όχι” ψήφισαν και οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα

Με μεγάλη διαφορά επικράτησε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το «Όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του «Ναι» και 56,61% υπέρ του «Όχι».

Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.

Το μήνυμα του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του μετά το δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του “ναι” ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του “όχι”.

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα, είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “ναι” στο δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019. Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επιπλέον ότι μετά το «ναι», «θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ναι» επικράτησε με ποσοστό 51,5%.

Η ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού

Η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην ομιλία του μετά το τουρκικό δημοψήφισμα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο έθνος και το έθνος είπε “ναι” στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε εκτενώς στην ενότητα του τουρκικού λαού, τονίζοντας ότι “είμαστε ένα έθνος”.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

Οι κάλπες σε ολόκληρη την Τουρκία έκλεισαν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ενώ στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 4 το απόγευμα.

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη.

“Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή” είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια “συνήθης” εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Ερντογάν ψήφισε μαζί με την σύζυγό του ενώ τους φακέλους έριξαν στην κάλπη τα εγγόνια τους.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε, αφού ψήφισε στη Σμύρνη, πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Πυροβολισμοί σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ – Δύο νεκροί

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε μεταξύ δύο ομάδων λόγω των διαφορετικών πολιτικών απόψεων τους, σε εκλογικό κέντρο στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο στο χωριό Yabanardı της επαρχίας Çermik του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους στον δρόμο προς το νοσοκομείο .

Ο γιος του επικεφαλής του χωριού, άνοιξε πυρ μετά τη διαφωνία που είχε σε μια πολιτική συζήτηση.

Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο και ερευνά την υπόθεση, ενώ ο δράστης συνελήφθη.

Comments

comments

Author: kimiforum