Ένα νέο λογισμικό αναμένεται να εγκαταστήσει πολύ σύντομα το οικονομικό επιτελείο που θα ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία του ακινήτου που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση, με τα δεδομένα του Taxisnet.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε το νέο σαφάρι για τον εντοπισμό όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb αλλά δεν το έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ.
Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες όπως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που ζητεί η ΑΑΔΕ προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού περιπτώσεων φοροδιαφυγής ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν και σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες .
Κλείνουν ένα δωμάτιο για μια δυο μέρες και στη συνέχεια πραγματοποιώντας διασταυρώσεις διαπιστώνουν να ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της εφορίας και φυσικά εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από την βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
Αξίζει να τονιστεί ότι η μονάδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που ξεκίνησε από το Κέντρο της Αθήνας ( Κουκάκι , Μεταξουργείου, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς) έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης ο οποίος ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.