Σοκ! Ο πλανήτης «γονατίζει» και οικονομικά! Τα εγχώρια νοικοκυριά θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ακόμη ένα «τσουνάμι» ακρίβειας, την ώρα που και η ανάπτυξη μοιάζει να υποχωρεί.
Με «σπασμένα φρένα» «τρέχουν» οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων: Είναι ενδεικτικό πως οι τιμές τους είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με εκείνες πριν δύο χρόνια! Ουκρανία και Ρωσία «κόβουν» τις εξαγωγές πρώτων υλών, όπως το σιτάρι, αλλά και βιομηχανικά μέταλλα πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από την Υφήλιο: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή -με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία- δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία μέσα από την οποία θα έρθουν… τα πάνω- κάτω!
Απειλή ο στασιμοπληθωρισμός
Ήδη από τον «πληθωρισμό ζήτησης» έχουμε περάσει στον «πληθωρισμό κόστους» και αναβιώνει η απειλή του περιβόητου στασιμοπληθωρισμού.
«Η αγορά μετοχών παλεύει με το μεγάλο σοκ στην προσφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τιμών του πετρελαίου. Ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ αντί απλώς σε ένα σοκ πληθωρισμού», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics αποτυπώνοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν.
Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός; Ουσιαστικά πιο αργή ανάπτυξη συνοδευόμενη με πιο επίμονο πληθωρισμό, με άλλα λόγια υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες, αγαθά και υπηρεσίες, την ώρα που νέες δουλειές δεν θα ανοίγουν εύκολα.
Επί του παρόντος η εικόνα στις διεθνείς ενεργειακές –και όχι μόνον- αγορές είναι τρομακτική: Ράλι τιμών και κατάσταση εκτός ελέγχου, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση. Είναι ενδεικτικό, πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε δεκαπλάσια σε σχέση με δυο χρόνια πριν και επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή πριν από έναν χρόνο.
Έσπασε κάθε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος
Η χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα, Τρίτη, σπάζει όλα τα ρεκόρ έως τώρα. Διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,50% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή.
Η μέγιστη, εντός της ημέρας, προκαλεί ζάλη, καθώς ξεπερνά τα 600 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Από τον Σεπτέμβριο πέρσι, οπότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργειακή κρίση, η υψηλότερη χονδρική τιμή καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Τώρα, καταρρίπτεται κι αυτό το «οχυρό» και είναι άγνωστο πλέον πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.
Η σημερινή τιμή είναι περίπου επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή στις 8 Μαρτίου 2021, οπότε ήταν στα 63,05 ευρώ/MWh και δέκα φορές επάνω από την τιμή στις 8 Μαρτίου 2020, που ήταν 44,45 ευρώ/MWh.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική. Όλες οι χώρες, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι τρεις προαναφερόμενες και εμείς είμαστε πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση παραμένει η Πολωνία, που φαίνεται ότι δεν την αγγίζει ούτε η ουκρανική κρίση. Η χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 171,9 ευρώ/MWh.
Πρωταθλήτρια, για σήμερα, στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ιταλία με 587,67 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh.
Στο εγχώριο μείγμα σχεδόν το μισό (48,80%), προέρχεται από το φυσικό αέριο. Ενίσχυση, όμως, παρουσιάζει ο λιγνίτης, κοντά στο 19%, με τις ΑΠΕ να παραμένουν χαμηλά, κοντά στο 22%.
Πλήγμα για σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο
Και νέες αναταράξεις όμως θα προκύψουν στις αγορές πρώτων υλών: Η Ουκρανία επέβαλε άδειες εξαγωγής σε βασικά γεωργικά της προϊόντα, σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, που επικαλείται κυβερνητική απόφαση που εκδόθηκε την Κυριακή Το έγγραφο ανέφερε ότι οι έμποροι θα χρειάζονταν επίσης άδειες για την εξαγωγή πουλερικών και αυγών, ανέφερε το πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
Η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων στον κόσμο σιτηρών και φυτικών ελαίων. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο είχε επίσης δηλώσει ότι μπορεί να εξάγει περισσότερους από 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 33 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 23 εκατομμυρίων τόνων σιταριού την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22.
Νωρίτερα την Κυριακή η Ουκρανία ανέστειλε τις εξαγωγές αρκετών γεωργικών προϊόντων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Η κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές σίκαλης, βρώμης, κεχριού, αλατιού, ζάχαρης, κρέατος και ζώων.
Η Ουκρανία εξήγαγε ιστορικά σιτηρά, φυτικά έλαια και άλλα τρόφιμα μέσω πλοίων. Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι μπορούν να παραδίδουν σιτηρά στα σύνορα με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, από όπου μπορούν να προωθηθούν σε λιμάνια και κόμβους μεταφοράς ευρωπαϊκών χωρών.
Το υπουργείο Γεωργίας είπε ότι η Ουκρανία είχε εξάγει 43 εκατομμύρια τόνους διαφόρων σιτηρών της περιόδου 2021/22 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία αύξησε την παραγωγή σιτηρών της κατά 32% το 2021 σε 85,7 εκατομμύρια τόνους.
enikonomia.gr