Αθήνα, 21/11/2023
ΠΡΟΣ: Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης- Αλιβερίου -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας -Ο.Λ.Ν.Ε.
Θέμα: Διερεύνηση για αίτημα μετακίνησης του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης
Το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» εδώ και μισό αιώνα αποτελεί σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.
Το ιστορικό «ΒΕΛΟΣ», ζωντανό μνημείο της αντιδικτατορικής δράσης του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το 2019 και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, υπέστη σοβαρές ζημιές πριν από λίγες μέρες εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας και της ελλιπούς προστασίας του.
Το γεγονός ότι τόσο καιρό βρίσκεται εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα και έφτασε να υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές εξαιτίας της τοποθέτησής του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι και στο παρελθόν είχαν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για τη μετακίνησή του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε πρόκειται για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση και προσοχή καθώς αποτελεί σύμβολο ιστορικής μνήμης.
Μέλη του ιστορικού πληρώματος, μάλιστα, που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού το ’73 υπό τον κυβερνήτη Νίκο Παππά, έχουν καταγγείλει επωνύμως ότι πίσω από την μετακίνησή του «ΒΕΛΟΣ» σε μία τόσο εκτεθειμένη θέση υπήρξε σκοπιμότητα διάλυσης του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο «Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)» έχει εκφράσει, επίσης, την έντονη διαμαρτυρία του για τη μετακίνηση του αντιτορπιλικού και έχει ζητήσει την άμεση μετακίνησή του προειδοποιώντας ότι η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική κι επισφαλής και ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς ακατάλληλος καθώς δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι.
Σε ερώτηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν το συμβάν για αίτημα μετακίνησης, ΥΠΕΘΑ απαντούσε ότι «θα εξετάσει το αίτημα στο μέλλον» και ότι «η επιστροφή του θα γίνει εν ευθέτω χρόνο».
Με αφορμή τα παραπάνω είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε παλαιότερο αίτημα μετακίνησής του ιστορικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης που είναι ο τόπος καταγωγής του αείμνηστου κυβερνήτη του και ναυάρχου Νίκου Παππά. Για να έχει αυτό το αίτημα πραγματικές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό και να αποφύγουμε απλά τις κινήσεις εντυπωσιασμού, θα πρέπει να τηρηθούν τα εξής, σύμφωνα με έρευνα που έκανα:
1. Να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που θα αναδεικνύει και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη μετακίνηση του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ»
2. Να πιστοποιηθούν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας για το αντιτορπιλικό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επαναφερθεί παλαιότερη μελέτη του Ο.Λ.Ν.Ε. που είχε υποδείξει κατάλληλη σχετική θέση.
3. Να έρθει ο δήμος σε συνεννόηση με τον ΣΦΕΑ ώστε να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν τα μέλη του ότι το συγκεκριμένο σύμβολο ιστορικής μνήμης και αντιδικτατορικού αγώνα δεν θα εκτίθεται σε κίνδυνο αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί ταυτόχρονα και πόλο έλξης επισκεπτών.
4. Σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα έξοδα ο δήμος (σε πιθανή συνεννόηση με την περιφέρεια) να δηλώσει πρόθεση ανάληψης κάποιο κονδυλίου και τι ύψους.
Κατόπιν τούτων θα απευθυνθεί ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από πλευράς μου για τη μετακίνηση του ιστορικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης.
Με εκτίμηση,
Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Βαθμολογήστε το άρθρο
[Σύνολο: 1 Βαθμολογία: 5]

Comments

comments

Από kimiforum